Det kan se ut som det er allmenn enighet om at vi er på vei mot et varmere klima. De som mener noe annet, blir uglesett og nærmest stigmatisert. Mange vitenskapskvinner og –menn begynner å bli engstelige for om det kan skade karrieren om de ytrer meninger/motforestillinger som strider med den allmenne konsensus. Denne allmenne enigheten bør få noen bjeller til å ringe for oss alle.
Det bør være nok å minne om at det ikke er lenge siden jorden var flat, at mennesker ble brent som hekser og trollmenn, at Hitlers rasetenkning var allmenn oppfatning i store deler av Europa, også i Norge, i mellomkrigstiden. Listen er uhyggelig lang, men jeg stopper her.
Jeg tar ikke stilling til om en global oppvarming er på gang, eller om de påståtte temperaturøkningene er en del av naturlige klimasvingninger eller ikke.
Men jeg forundrer meg over at det, dersom dette er så alvorlig som mange mener, at det ikke tas et krafttak for å bygge ut atomkraft som (bortsett fra mulige radioaktive utslipp) er like ren som vannkraft? Vindkraft, solkraft og bølgekraftverk som blir benyttet via for eksempel vindmøller, solcellepaneler og bølgekraftverk, vil ikke monne i et marked som krever mer og mer energi.
Det sies at i Kina åpnes et nytt kullkraftverk hver 5. dag. Det sies at dersom du skal bile noen kilometer til nærbutikken for å handle, forårsaker du mer CO2-utslipp ved å gå eller sykle fordi den ekstra energien du bruker når du går eller sykler, blir produsert av et landbruk som slipper ut mer CO2 enn bilen som kjører frem og tilbake til butikken.
Dersom alt dette er så alvorlig, hvorfor bygges det ikke atomkraftverk så det virkelig monner? Kan hende er det mer lukrativt for det offentlige å skattlegge folk gjennom miljøavgifter? Dessuten er det verdt å minne om noen mener at tregheten i klimasystemene er så stor at om vi kutter drivhusgassutslippene nå, vil vi ikke se noen virkning av kuttene før om 50!! år.
Solforskere mener det er en viss mulighet for at vi kan være på vei inn i en lang syklus med global nedkjøling tilsvarende ”Den lille istid” på grunn av at sola nå er inne i en veldig lite aktiv periode (solflekkminimum). Denne minimumsperioden burde vært slutt nå. Svaret på om det er tilfelle eller om vi er på vei inn i en lengre periode med liten solaktivitet , vil vi trolig få omkring 2015. Se http://www.romsenter.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=51112 for mer.
Spennende tider for de som lurer på om klimaet er i endring (noe det forresten er ganske normalt at det er…).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar