onsdag 1. april 2009
”PROBLEMER PÅ RIKSSENTERET? HAR SEKSJONEN FÅTT BESKJED”
om at det planlegges arkeologiske utgravninger ved Rikssenteret i sommer?
En arkeologvenn har underhånden fortalt meg at det for en del år siden ble foretatt undersøkelser med georadar og magnetometer i Vågå-området med tanke på å finne rester etter bebyggelse som ble ødelagt under storofsen i middelalderen og eventuelt tidligere skadeflommer.
Selv mener jeg å ha sett en del kulturspor fra luften; dette er spesielt tydelig når det har vært tørt i en lengre periode. Når man ligger over senteret og flyr av høyde, er det ikke stort annet å gjøre enn å se seg omkring, og jeg har mange ganger undret meg litt over spesielle mønstre ute på jordene som ikke ser helt naturlige ut.
Det har imidlertid stått på midler når det gjelder å gjennomføre større arkeologiske utgravningsprosjekter i Norge. Som følge av den økonomiske krisen, var det nå blitt bevilget friske penger til flere museer rundt i landet. Hensikten var visst først og fremst å demme opp for økende arbeidsledighet og få unge mennesker i arbeid. Arkeologiske utgravninger gjøres jo ikke bare med gravemaskiner. Og nå var det blitt mulighet til å gjennomføre en rekke større utgravningsprosjekter som hadde ligget på is, blant annet Halvdanshaugen på Stein gård på Ringerike og Raknehaugen ved Hovin kirke i Ullensaker.
Ifølge arkeologene var det interessante området i Vågå fra bebyggelsen nær Vågå sentrum og ned til der Ottaelva går inn til riksveien rett øst for Rikssenteret. Georadarundersøkelsene hadde vist at det var tydelige levninger etter huslignende konstruksjoner og muligens også båtvrak spredt utover her. Det kunne se ut som disse gjenstandene kunne ligge i klart atskilte lag, og at det hadde vært flere skadeflommer i førhistorisk tid.
I første omgang skulle det graves ledegrøfter med jevne mellomrom i området for å finne ut om det kunne være verdt med oppfølgende utgravninger. Man skulle begynne nede på flaten ved Rikssenteret på grunn av at terrenget der var lavest, og man måtte få unna de første arbeidene der før eventuell flom på forsommeren. Så kunne utgravningene fortsette utover høsten om det ble gjort funn som tilsa videre undersøkelser.
Jeg spurte om det var blitt gitt beskjed om de mulige utgravningene til Hang- og paragliderseksjonen, men det visste han ikke noe om. Jeg ble ganske så opprørt: Så vidt jeg vet er det en rekke arrangementer som skal gå av stabelen i Vågå i sommer, og mange piloter (blant dem meg selv) har lagt deler av sommerferien sin akkurat til Vågå. Viss det skulle graves mer innover mot Vågå sentrum, mente jeg det kunne planeres et midlertidig landingsjorde bortover der hvor det dyrkes mandelpotet. Dersom det ikke skulle dyrkes potet der likevel i sommer på grunn av gravearbeidene, kunne det være et godt alternativ. Landingen måtte bare ikke legges for nær sentrum da mange PG-er har for dårlig glidetall til å nå frem. Jo, han skulle lufte dette hos kollegene sine.
Det bare forundrer meg litt at dette ikke er kommet frem til rette vedkommende i miljøet vårt? Men slik er det jo bare av og til.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar