torsdag 23. februar 2012

”En sky er en sky – men er den egentlig det?”


Atle ligger på ryggen og ser blomkålskyene vokse. Skulle egentlig hatt et gresstrå i munnviken. I stedet tygger han på tanken at alle skyer er unike – ikke en av dem er identisk med andre, enten de er der oppe i dag, i morgen, i går, i fortid og fremtid.

Et menneske er et menneske – men er det egentlig det? Atle ser på skyene og begynner å tygge drøv på denne tanken også. Dersom vi er så ulike og hele tiden forandrer oss i alle mulige retninger, hvordan er det da mulig å si noe fornuftig om oss slik filosofer, psykologer, leger og alle bedrevitere gjør hele tiden? Mye fornuftig (og ufornuftig) er blitt sagt, sies og vil bli sagt, men utsagnene handler, etter Atles ringe oppfatning, ikke om oss, men om de som kommer med ordgyteriet. Om et utsagn blir gjentatt av grupper av filosofer, psykologer, leger og bedrevitere, kan det synes som sannhetsverdien øker med antall individer i gruppene. Dette er en illusjon - etter Atles oppfatning. En løgn eller en sannhet, for den sakens skyld, blir ikke sannere om den blir gjentatt av X antall individer.

Atle ligger med blikket stivt festet på skyene der oppe og tygger videre. Hva da med planter, trær, insekter, dyr, ja, alle som bedriver kjønnet formering? Alle er de ulike. Ja, Atles overbevisning som vokser ikke ulikt blomkålskyene der oppe, er at vi/de er mer ulike enn det er mulig å forestille seg.

Konturene av skyene endrer seg hele tiden. Er Atle i ferd med å avskrive alle autoriteter som gjennom årtusenene har strevd med å beskrive en virkelighet de bare delvis har forstått? Svaret er både nei og ja.

Atle er tilhenger av å bruke spørsmålstegn (?) fremfor utropstegn (!). Verden ville trolig vært et fredeligere sted om vi hadde vært mindre bastante i uttrykksformen. Det skulle vært interessant å gått gjennom talene til autoritære ledere og lyttende ledere og klassifisert antallet og graden av uttalelser som inneholder utropstegn/er av typen som slår fast sannheter.

Dette var sannelig en lang digresjon. Den startet med skyene som vokste og som fremdeles vokser. De fikk seg nok en kick-start da temperaturen steg til 38 i skyggen. Mye dis og det kan se ut som skyene jeg ikke ser, kan gi nedbør.

Er det verdt å trekke ut paratriken i dag, eller er det bedre å vente???

Ingen kommentarer: