fredag 3. mai 2019

En hjertesak - kapittel 8


Kapittel 8

Wei Ling. De hadde kjent hverandre i mer enn tyve år. Li Cheng følte han visste mer om henne enn om seg selv, men at det ikke var sant, var han den første til å innrømme. Wei Ling var en vakker kvinne. Likevel var hun ikke vakker på den påtrengende måten, den som gjorde at menn sperret opp øynene når de så henne. Han hadde knapt enset henne første gangen de møttes. Skjønnheten hennes kom innenfra. Selv nå, etter så mange år, kunne han se på henne og kjenne det indre lyset hun strålte ut. Hvor det kom fra og hva det skyldtes, visste han ikke. Men det var der nesten bestandig.

Luften var tung av eksos. Ettermiddagssolen var rødlig på farge. Han gikk gjennom gatene og la nesten ikke merke til det, så vant var han med at det var slik det var. Det var en befrielse å komme hjem og lukke støyen fra bilene og alle mopedene ute. Maten var ferdig, og han satte seg ned på noen puter ved det lave bordet. Wei Ling kom med risbollen. Så satte hun seg også. Hun så på ham. Fanget øynene hans med blikket han kjente så godt. All hardheten som han måtte bygge opp for å komme gjennom dagene på arbeidet, smeltet bort. Ritualet gjentok seg hver dag. Hun så på ham, og øynene hennes masserte bort vonde tanker.

De spiste i taushet. ”Har du hatt en god dag på arbeidet?” Wei Ling skjøv risbollen fra seg og så spørrende på ham. Li Cheng la fra seg skjeen på det blankslitte, hakkete trebordet. Vek unna med blikket. Skulle han si ja eller nei når han ikke mente noen av delene? Han forble taus mens han stirret ned i bordplaten. ”Nei vel! Og hva har du tenkt å gjøre med det?” Han følte blikket hennes brenne mot pannen og ble tvunget til å se opp.

”De verdsetter ikke arbeidet ditt i partiet,” slo hun fast. ”Hvorfor skal du finne deg i å leve på denne måten, mens andre tar hånd om verdiene du er med på å skape? Jeg vil ikke ha en mann som ikke gjør annet med livet sitt enn å komme hjem etter en lang arbeidsdag og er fornøyd bare han får risbollen sin før det er tid til å tenke på å legge seg. Hva slags mann er det som er fornøyd med et slikt liv? Iallfall ikke den mannen jeg vil dele dagene med! Nå har tyve år gått. Jeg vil ikke leve nye tyve år på samme måten. Det var ikke dette jeg så frem til da vi giftet oss. Nå har vi sjansen! Det blåser en ny vind over Kina.”

Li Cheng så på munnen til Wei Ling. Det var en bestemt munn. Haken var rettet litt utover og signaliserte besluttsomhet. ”Jo,” sa han. ”Mye har forandret seg de siste årene. Jeg skal fortelle deg hva jeg tenkte på slutten av arbeidsdagen i dag. Like før jeg gikk hjem. Hvis du vil høre?”

Wei Ling nikket og smilte. Fem minutter senere smilte hun enda bredere. ”Det var det jeg visste at det bodde noe mer i deg enn en vanlig pliktoppfyllende kinesisk lege. Vi har spart opp en del penger. Nok til flybilletter ut av Kina. Nok til å etablere oss i et annet land hvor kostnadene ikke er for høye. Dersom du tar med deg programvaren og databasene du har tilgang til, så skal jeg ordne resten. Faktisk har jeg alt ordnet det meste. Jeg trenger bare bestille flybilletter, så er alt i gang. I morgen om du vil!”

Om jeg vil? Hvis jeg vil? Når jeg vil? Hvor jeg vil? Hva vil jeg? Tankene fløy gjennom hodet til Li Cheng mens han stirret ned i den tomme risbollen. Hvor hadde Wei Ling disse tankene fra? Han løftet hodet og så inn i Wei Lings svarte mandeløyne. ”Jeg vil. Men jeg trenger noen dager. Skal vi reise ut av Kina, er det mye som må planlegges. Ikke minst gjelder det all informasjonen som er lagret på data. Alt dette må jeg kopiere og lagre på servere i utlandet. I tillegg må jeg lage sikkerhetskopier som vi må få ut av Kina før vi reiser i tilfelle det blir problemer med å få alt over på servere i utlandet. Dette kommer til å ta flere uker. Dessuten må jeg spørre om det er mulig å få en ukes ferie. Det er sikkert ikke vanskelig å ordne det. Alle vet at jeg har hatt mye å gjøre de siste månedene. At jeg har behov for å hvile. Alt dette kommer til å ordne seg. Men du har ikke sagt hva du tenker? Hvilke planer har du”

Wei Ling knep øynene litt igjen. Åpnet dem raskt slik at pupillene trakk seg sammen. ”Jeg har en kusine som var i Thailand i fjor. Hun besøkte noen hun kjente som flyttet til Nakhon Ratchasima for flere år siden. Byen kalles også Khorat, og den ligger nordøst i Thailand. Thailand ble hardt rammet av nedgangen i verdensøkonomien for noen år siden, og arbeidsløsheten økte, særlig i nordøst. I Thailand har det i mange år vært omfattende prostitusjon, og i forbindelse med de økonomiske problemene eksploderte prostitusjonsvirksomheten. Mange prøver også å reise til utlandet, Japan, USA og Europa i håp om at det er bedre penger å tjene der.”

”Ja, og hva så? Hva har prostitusjon i Thailand å gjøre med oss?” Li Cheng var skeptisk. Han kunne ikke skjønne hvor Wei Ling ville. Selv hadde han aldri hatt høye tanker om kvinner som tjente til livets opphold ved å selge kroppen sin. Men nå slo tanken ned i ham som en bombe: Kvinner som selger kroppen sin! ”Du mener vel ikke? Skal vi hjelpe disse kvinnene med å selge seg selv? Nei, det er for grovt!”

”Og det sier du? Du, som har vært med å organisere massehenrettelser i Kina for å bekjempe kriminaliteten når den egentlige hensikten har vært å selge friske organer til Vesten. Du mener du er den rette til å snakke om moral? Her er det egentlig bare snakk om å være først. Dette markedet kommer andre til å komme inn i om ikke vi gjør det. Dersom vi går inn med det nettverket du har vært med på å lage, kan vi sette den moralske standarden slik vi vil. Ta det litt med ro nå og hør på hva jeg har tenkt. Kusinen min i Khorat har fortalt hvordan prostitusjonen i Thailand strever for å bli mer seriøs. Turister og andre har med rette fryktet at aids ville ødelegge virksomheten eller iallfall ville sette den langt tilbake økonomisk. For å bøte på dette blir nå flesteparten av de som prostituerer seg kalt inn til regelmessige blodprøver for å finne ut om de er HIV-positive. Alle disse prøvene blir registrert i sentrale arkiver som et ledd i myndighetenes kamp mot aids. For utenforstående med penger er det ikke noe problem å få innsyn i disse arkivene. Disse arkivene kan være en gullgruve! For oss.”

”Ja, og så?” Li Cheng var interessert nå.

”Denne kusinen min har også vært i Buriram i Buriram-provinsen. Der var hun innom et hotell med over 50 ”vertinner”, eller hva vi skal kalle dem. Alle sammen blir testet for HIV to ganger i året. Noen av kvinnene er gift, andre har barn som de forsørger, men en god del har ingen familie, eller de har ingen kontakt med familien. Det er disse kvinnene, de som er alene, som vi kan bruke. Mange av dem ville sikkert være fristet dersom de fikk gode tilbud om å tjene penger på virksomheten sin i utlandet. De fleste ville minst kunne tidoble inntektene sine, og hvem ville ikke la seg friste av det? Hvor mange mennesker er det ikke som forsvinner og bare blir borte uten at det er noen som savner dem. Bare i Bangkok skal det være tusener som blir drept i trafikkulykker og som ikke blir identifisert fordi ingen etterlyser dem. Hvem vil finne på å lete etter en prostituert kvinne som er alene i verden og som forsvinner på vei til utlandet? Ingen, absolutt ingen! Dersom ikke vi utnytter denne sjansen, kommer andre til å gjøre det. Her er det egentlig ikke snakk om moral. Det gjelder penger, og hvem som skal tjene pengene. Ikke sant?”

”Og hvordan disse pengene skal tjenes!” Li Cheng kjente at han ble ivrig. ”Dersom internasjonal mafia tar over denne virksomheten, kommer det til å bli et råkjør som kan komme helt ut av kontroll slik at markedet blir undergravet. Selv om denne bransjen er helt amoralsk, kan vi drive den inn i et spor som iallfall har et snev av moral. Vi bruker ikke kvinner som har pårørende som trenger dem. Sånn sett så vil vi, paradoksalt nok, bidra til å skape bedre forhold for de som blir igjen. I tillegg gir vi mennesker i Vesten og andre steder hvor de har råd til å betale, et bedre og lengre liv. Hvem spør hvor en nyre eller et hjerte kommer fra når man er lykkelig over å ha unngått en for tidlig død?”

Wei Ling nikket og smilte. Endelig hadde hun fått ektemannen dit hun ville. Så mange år, så mange forsakelser. Hun hadde etter hvert begynt å tro at hun aldri skulle komme bort fra Wuhan, at hun var dømt til å leve og dø i denne byen hvor solen var farget rødlig store deler av året. Nå kunne hun håpe. Det var blitt kveld. Ute begynte gatelysene å bli slukket. Snart ventet en ny arbeidsdag på menneskene over hele Kina. Wei Ling tenkte med et bittert drag rundt munnen at det eneste som var blitt rødt i Kina etter revolusjonen i 1949 var sola. Før 1949 hadde sola bare vært rød når den stod opp og når den gikk ned. Nå var den rød hele dagen så godt som hele året. Hun begynte å rydde bort restene etter kveldsmåltidet.

”Vi snakker mer i morgen om hva vi skal gjøre, men jeg tror Thailand er landet vi bør reise til. Vi trenger ikke slå oss ned der. Det som er viktig er å skaffe kontakter slik at vi kan bygge opp et nettverk vi kan bruke senere. Kina er iallfall ikke landet for oss. Her har de snakket om sosialisme i så mange år at så godt som alle har glemt hva det er lederne egentlig mener. Folk flest ser hva slags liv de lever. De har forventninger om fremtiden som ikke dreier seg om sosialisme i det hele tatt. De fleste av de forventningene kommer ikke til å bli oppfylt i Kina i vår levetid.”

Wei Ling tok runden i huset for å slukke de få lyspærene som var spredt rundt. Det gikk raskt. Så var det stummende mørkt.

Ingen kommentarer: