lørdag 22. juni 2019

En hjertesak - kapittel 38


Kapittel 38

Hver eneste av de siste fem dagene hadde Arge brukt til å perfeksjonere ferdighetene i golf. Han var ikke lite stolt av selv. Handikapet var betydelig forbedret. På tross av at utgangspunktet nå var dårligere, hadde han slått både Wilson og Albriktsen de siste gangene. Det eneste han hadde hatt å tenke på, var hvor han ville spise på kvelden. De tre var blitt enige seg i mellom at vinneren skulle spise hvor han ville på de andres bekostning. På kveldstid hadde de besøkt diverse etablissementer i Hua Hin. Verken Arge eller Albriktsen holdt tritt med Wilson når det gjaldt nattlige aktiviteter. Arge syntes han var blitt vaksinert i Pattaya og valgte heller å være opplagt til neste dags golfrunde. Men nå så det ut til at de bekymringsløse dagene med golf og uforpliktende aktiviteter om kvelden gikk mot slutten.

Fredag kveld ble de to sittende i baren på Sofitel. Albriktsen hadde fått vite av Peter Esdaile at han kunne gjøre seg klar til å reise til Los Angeles om få dager. Han var derfor tynget av alvoret. Arge var bekymret over at det ikke hadde vært livstegn fra Dona Maria siden hun og Noi var ankommet USA. Stemningen var laber.

”Har det slått deg,” sa Albriktsen, han tømte det lille som var igjen i glasset foran ham. ”Har det slått deg hva tid er?” Han vinket på bartenderen og ba om et nytt glass.

”Både nei og ja,” svarte Arge. ”Hva tenker du på?”

”Vi sitter her nå. Du og jeg. Vi venter. Og vi drøyer ventetiden her i baren.”

”Ja? Det er en tid for alt. Tid for å vente. Tid for å le. Tid for å gråte. Tid for å elske og tid for å dø. Hva så?”

”Har du sett en svingstangkonkurranse noen gang?” Albriktsen livnet til i stemmen.

”I ungdommen var jeg aktiv turner. Jeg vet hva du snakker om.”

”Før avspranget fra svingstangen må turneren samle fart. Han pendler frem og tilbake før han begynner å rotere. I begynnelsen står han nesten stille i øvre stilling før rotasjonene begynner. Han er i en tilstand av ekvilibrium, likevekt, hvor alle muligheter er åpne. Jeg mener: Tiden står på et vis stille. Før den igjen tar fart.”

”Jeg forstår hva du mener. Du snakker om avgjørelsens øyeblikk. Når det er ingen vei tilbake. Å være eller ikke være, som Shakespeares Hamlet uttrykker det. Egentlig snakker du ikke om tid i det hele tatt. Du snakker om å leve.”

”Jeg gjør vel det,” svarte Albriktsen.

”Det har forundret meg mange ganger. Og nå er det du som forundrer meg. Hva er det egentlig vi holder på med akkurat nå? Vi snakker om noe, men mener noe helt annet. Språket er en skrøpelig greie når vi skal skrelle inn til den innerste kjernen. Du står foran kanskje ditt livs viktigste avgjørelse. Hva du trenger, er noen som kan holde deg i hånden. Nå. Noen som kan dele gleden og lindre smerten ved å leve. Men når det gjelder, i det ytterste øyeblikk, er du og jeg alene. Vi er alene om å bli født. Vi er alene om å dø. I avgjørelsens øyeblikk er vi bestandig alene.”

En uniformskledd mann kom mot dem. Han viftet med et papirark. Mannen bukket og trakk seg tilbake. Ring Esdaile, leste Albriktsen. Under var det rablet ned et telefonnummer. Han stakk hånden ned i brystlommen på skjorten, skrudde på mobiltelefonen, tastet inn PIN-koden og slo nummeret. 

Telefonsamtalen ble svært kort. ”Operasjonen,” sa han til Arge. ”Om noen dager må jeg være i Los Angeles. Hvis jeg fortsatt ønsker å bli operert. Om jeg ikke vil, må jeg si fra i dag.”

Arge bestilte en ny runde til begge to av bartenderen. ”Bestemmelsen er din. Hvis du vil, kan vi sitte i baren og helle innpå glass etter glass. Jeg følger deg. Hvis du vil, er jeg med deg til Los Angeles. Det er opp til deg.”

”Førtini år,” sa Albriktsen for seg selv. ”Om operasjonen blir vellykket kan Dorthe, Erik og Marianne ha glede av meg i mange år. Særlig Erik og Marianne trenger en far i flere år ennå. Kanskje jeg kan være en støtte for Noi også. Iallfall økonomisk.”

”Da har du altså bestemt deg? La oss skåle for det.” Arge hevet glasset og klinket med Albriktsen. ”Vi avslutter kvelden i baren og utsetter andre avgjørelser til i morgen. En skål for livets lyse sider.” De klinket glassene mot hverandre igjen.

Arge og Albriktsen møttes i spisesalen til frokost. ”Jeg har fremdeles ikke hørt noe fra Dona Maria,” var det første Arge sa. ”Du skulle vel ikke blitt kontaktet av Noi, du?”

Albriktsen rystet på hodet. ”Nei, men vi hadde så vidt jeg husker ingen avtale om at hun skulle ringe. Hvis jeg skulle treffe henne, tenkte jeg jo at hun var sammen med Dona Maria. Da var det jo ikke noe problem i og med at du skulle reise sammen med meg.”

Wilson kom og satte seg ved bordet deres. ”Står til gutter? Blir det en runde eller to på golfbanen i dag?” Han dultet lett bort i Arge. ”Du burde jo la oss få mulighet til revansje. Verken Albriktsen eller jeg vil ha det sittende på oss at vi blir slått av en nybegynner som deg. Vil vi vel?”

”Du må nok ha meg unnskyldt. Kanskje en annen gang. Det er kommet ting i veien som gjør at vi sannsynligvis reiser i løpet av dagen. Dona Maria og Noi er kommet til Los Angeles, men nå har vi ikke hørt fra dem på flere dager. Dessuten er Albriktsen nødt til å reise om kort tid. Det er den hjerteoperasjonen du vet.”

”Det var dumt. Sjeldent trivelig har det vært å gå med dere på golfbanen. Dessuten har dere begge gått glipp av nattelivet i Hua Hin. Jeg tenkte kanskje når disse to kvinnene hadde vært borte noen dager til, at dere kunne få lyst til å oppleve noe annet? Det var synd.”

Arge greide ikke helt å skjule at han ble stram i ansiktet. ”Det får bli en annen gang, det også. Men det var virkelig trivelig på golfbanen. Og det var absolutt ikke fordi det var jeg som trakk det lengste strået etter hvert.”

”Vel. Du får ha lykke til med operasjonen.” Wilson tok Albriktsen i hånden. ”Send meg en melding når du blir utskrevet fra sykehuset. Hvis vi holder kontakten, kan det være muligheter for å møtes på golfbanen igjen. Et annet sted i verden, kanskje. Lykke til i hvert fall!”

De avsluttet frokosten i taushet. To billetter på kveldsflyet fra Don Muang lot seg lett ordne. Ved tolvtiden satte de seg på bussen fra Hua Hin til Bangkok. Men Dona Maria hadde fremdeles ikke gitt lyd fra seg da Arge og Albriktsen leverte boardingkortene på flyplassen. Det bekymret Arge.

Ingen kommentarer: