onsdag 25. mars 2009

”Anna Petrovna Skripnikova, født 1896, datter av”





en vanlig arbeider i Maikop i Russland, var et bemerkelsesverdig menneske.

Omsider har jeg maktet å klore meg gjennom ”The Gulag Archipelago 2” av Alexander Solzhenitsyn. Det har vært tungt å lese om så mye menneskelig ondskap og dårskap forårsaket av tro, denne gangen av politisk art. Man kan nesten bli syk av å lese om overgrepene som er blitt gjort i sosialismens og kommunismens navn.

Helt mot slutten er det et par individuelle historier. Den ene er Anna Skripnikovas.

I kraft av sin uforferdethet og sitt mot til å kritisere makten, overlevde hun terroren under den første delen av revolusjonen da de røde kom til Maikop rundt årsskiftet 1918-19.

I 1917 studerte hun filosofi og psykologi ved ”Chaplygins’s Advanced School for Women”. Hun fikk et stipend og underviste ved siden av at hun studerte psykoanalyse. Mot slutten av 1918 ble situasjonen vanskelig i Moskva, og hun dro hjem til Maikop hvor det var bedre tilgang på mat. Hun underviste også i Maikop.

Hun overlevde også terroren under Stalin (”Stålmannen”, psykopaten som trolig også led av forfølgelsesvanvidd og som uten tvil er historiens verste massemorder målt i antall ofre). Helt fra 1918 og frem til 1959 hadde hun problemer med Sovjet-makten. Eller Sovjet-makten hadde problemer med henne. Likevel overlevde hun tallrike fengsels- og leiropphold.

Jeg skriver ikke mer om Anna Petrovna Skripnikova. Stalin, Hitler, Lenin, Trotsky, Mussolini, Pol Pot, Mao, Bush, Blair, Jens Stoltenberg (de tre siste har alle et ansvar for den såkalte krigen mot terror og interneringen av uskyldige på Guantanamobasen) og andre maktmennesker, de som brukte sverd for å påtvinge kristendom og islam, (og deres tallrike støttespillere) bør glemmes som personer (MEN HANDLINGENE DERES, DRAPENE OG OVERGREPENE MÅ VI ALDRI, ALDRI GLEMME).

MENNESKER SOM ANNA PETROVNA SKRIPNIKOVA MÅ VI HELLER ALDRI GLEMME. DE REPRESENTERER VÅRE HÅP OM EN BEDRE FREMTID OG ET VERDIG LIV.

Ingen kommentarer: