tirsdag 9. juni 2009

”Allah og Gud er stor, men dumheten er større!”

mener nå JEG! Om Homo sapiens sapiens er en intelligent art, er noe jeg sterkt betviler. Jeg er enig med Donald E. Watson (se denne bloggen i mai). Religionene styrker meg i denne oppfatningen. Likeledes tro av politisk merke.

I Norge startet man skoler for noen hundre år siden (løst regnet…) for å innpode den oppvoksende slekt med kristendom! Ikke ulikt dagens koranskoler. Bare så det er sagt…

Kristendommen har alltid (sterkt sagt dette, Atle! Spørs om det er hold i det. Men la gå…) vært en motstander av kunnskap som ikke har vært på Bibelens grunn. At Kirken motvillig har vært nødt til å gi etter og at vi i mange land har fått et skille mellom kirke og stat (MEN IKKE I NORGE!), er en annen sak.

Så til dagens digresjon (som blir lang!): Jeg har klort meg gjennom Gulag-arkipelet av Alexander Solzhenitsyn, et større verk om Hitler og Stalin (en sammenligning), et enda større verk om Mao og diverse beslektet lektyre av ymse slag. Nå holder jeg på med en roman av Khaled Hosseini, Tusen strålande solar som den heter i svensk oversettelse. Afghanistan er settingen, ortodoks islam er bakteppet som etter hvert skjuler og visker ut all menneskelighet. Alt dette er TUNGT lesestoff. VIRKELIG TUNGT!
Hva skal man si om dette som ble kringkastet i ”Det islamske emiratet Afghanistan” via radioen som skiftet navn til ”Sharias røst” da Taliban tok over:

Alle medborgere må be fem ganger om dagen
Det er forbudt å synge
Det er forbudt å danse
Det er forbudt å spille kort og sjakk
Det er forbudt å spille hasard og å fly drage
Det er forbudt å skrive bøker, se på film og male bilder
Kvinner bør holde seg hjemme døgnet rundt. Det passer seg ikke for en kvinne å streife rundt i gatene uten mål
Kvinner må under ingen omstendigheter vise sitt ansikt. Utendørs må alle kvinner bære burqa
Det er forbudt å bruke sminke
Det er forbudt å bære smykker
Det er forbudt å bære utfordrende klær
Kvinner får bare snakke om de blir tilsnakket
Kvinner får ikke ta øyenkontakt med menn
Kvinner får ikke le så andre hører det
Det er forbudt å bruke neglelakk. Straffen for å gjøre det er å få en finger kuttet av
Jenter får ikke gå på skole. Alle skoler for jenter skal umiddelbart stenges
Det er forbudt for kvinner å arbeide
Lytt! Lytt nøye! Adlyd! Allah-u-akbar!

Alt plukket fra den ovennevnte boka (s.271-272)

Men egentlig ikke så ulikt fortidens kristne Norge på mange vis? Så er det også sagt!

Etter min ringe forstand (og den er ganske så ring!) ville Norge og nordmenn fremdeles krabbet rundt i dritten og søla om de kristne hadde fått rå.

Religion er greit dersom den blir praktisert i det private rom og ikke blir brukt av krigsherrer, konger, statsledere og andre som har nytte og glede av å utnytte og tråkke på trosfeller og folk som tenker annerledes.

Dessverre ligger det i de fleste religioners credo at den av de troende betraktes som den eneste rette og derved gir blancofullmakt til å underkue annerledestenkende.

At autoritære politikerer har lært av religiøse lederes hodeløse fremferd er bare å beklage. Enten de er fascister, kommunister, nazister eller noe annet, har de suget næring fra måten ledere fra tidligere tider har utnyttet religion til sine snevre formål.

Et grundig studium av en av våre egne store menn, Olav den hellige slik han er fremstilt i Snorres kongesagaer, har fått meg til å innse at han ikke var noe annet enn en stor jævel for å si det rett ut.
Her mot slutten passer det igjen å sitere Donald E. Watson:
” "Man is a reasoning animal," declared Seneca. But he was describing a theoretical ideal. Real humans reason as cats swim: They can do it, but they avoid it whenever possible.”

Ingen kommentarer: