fredag 17. juni 2011

”4X4-metoden – Helse- og trygdevesenet bruker sparekniven?”


Puh!!! – Atle er akkkurat tilbake fra en treningsøkt med intervalltrening. Kjørte forresten intervalltrening på sykkel for noen dager siden også. Altså ikke etter prinsippene til Olympiatoppen hvor man tar pauser etter hvert intervall (intervall betyr pause). Se det forrige innlegget i bloggen.

Fy filler’n så hardt det var å balansere på melkesyregrensen. To minutter var mer enn nok for denne karen, ja. Kunne nok presset lenger, men da ville det blitt ekstremt ulystbetont.

Skulle Atle presset på med fire økter på fire minutter hver i det tempoet, tror han at han ville vært døden nær. Det kunne fort endt med ”reper’n” for å si det rett ut. Enda han mener han er rimelig godt trent.

Atle mener det er sjelden å se hvordan helse- og trygdevesen samarbeider for å løse eldrekrisen. Atle venter derfor spent på en evaluering og kvalitetsikring av treningsprogrammet. Om den da noen sinne kommer, for her er det virkelig store penger å spare dersom man får pensjonister og uføre til å løpe til de stuper…

Nå tar Atle seg en velfortjent pause med noen innlagte intervaller (les pauser) på hver side av pausen,

Puh!!!

tirsdag 14. juni 2011

”Intervalltrening – noe for alle uansett form?”


Jeg slår opp i bokmålsordboka på Internett og finner blant annet dette om intervall – mellomrom, riene kom med korte intervaller. Hovedbetydningen er altså mellomrom.

Så slår jeg opp på
intervalltrening
~trening som veksler mellom større og mindre innsats og mellom innsats og hvile

I en engelsk ordbok, ( http://dictionary.reference.com/browse/interval)  finner jeg dette:
–noun
1.
an intervening period of time: an interval of 50 years.
2.
a period of temporary cessation; pause: intervals between the volleys of gunfire.
3.
a space between things, points, limits, etc.; interspace: an interval of ten feet between posts.

På samme nettside finner jeg dette:
World English Dictionary
interval  (ˈɪntəvəl) [Click for IPA pronunciation guide]

n
1.
the period of time marked off by or between two events, instants, etc
2.
the distance between two points, objects, etc
3.
a pause or interlude, as between periods of intense activity



Da er det store spørsmålet når det gjelder intervalltrening: Hva er det som utgjør intervallet? Er det pausen, eller er det perioden med hardkjør?

Svaret er klart ut fra de ordbøkene jeg har sjekket: Intervallet er mellomrommet eller pausene mellom dragene hvor man kjører opp pulsen.

 DA er det jeg får AHA-opplevelsen: DERFOR HAR ALTSÅ INTERVALLTRENING SLÅTT AN – DET ER PAUSENE SOM ER DET VIKTIGE!

Men så ER det ikke slik i treningens verden som på ett eller annet vis må være frikoblet fra virkeligheten. Olympiatoppens topptrener Espen Tønnesen (navnet skjemmer ingen) står bak et opptreningsprogram for overvektige, http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10087196

”Her er programmet, uke for uke

Begrepsforklaring:
G = Gå hurtig
L = Løp
G/L: Kombiner gå/løp avhengig av treningstilstanden.
INT = Intervaller
P = Pausen mellom hver intervall

Hvordan kan det ha seg at treningseliten og trenereliten kan ha misforstått så totalt? Kan det være testosteron-nivået eller språkdoping? Jeg har ingen anelse. I denne sammenhengen er det en bagatell at intervall faktisk er grammatisk intetkjønn og at det heter ”hvert intervall”.

Men det er faktisk litt pinlig at noen/alle viser sin uvitenhet på denne måten. Dessverre ser språkbruken ut til å være så innarbeidet at det er lite å gjøre med den; slik er det jo ofte at språkbruken etter hvert blir koblet fra virkeligheten. Man ser det i politikken stadig vekk hvor, noe spissformulert, rett blir galt og galt blir rett. Eller sagt på andre måter: Flertallet har alltid rett. Makta rår.

Avslutningsvis vil Atle vil gjerne utrykke at han setter pris på slike former for bisarr ufrivillig humor. Enten det dreier seg om den ”hemmelige”, men åpenbare, grunnen til at ”alle” nå driver med intervalltrening. Eller det er at Helen Sæter ikke vet hvor hun arbeider i og med at GjenopptaGelseskommisjonen ikke eksisterer. Eller det er at Nav fremdeles ikke kan skrive navnet sitt etter gjeldende norsk rettskrivning, men konsekvent skriver NAV, mens de fleste norske aviser nå skriver Nav etter den famøse artikkelen i Dagens næringsliv. 

mandag 13. juni 2011

Gjenopptakelseskommisjonen eller Gjenopptagelseskommisjonen - Driver Helen Sæter gjøn med oss??

For det finnes jo granngivelig ingen "Gjenopptagelskommisjon" slik Helen Sæter skriver i Aftenposten  (http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article4145250.ece). Overskriften er "Vi brukte de ressurser som var nødvendig". Artikkelen er skrevet av Helen Sæter, leder for Gjenopptagelseskommisjonen  


På www.gjenopptakelse.no finner man derimot noe som heter "Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker" hvor kommisjonen omtaler seg selv om "Gjenopptakelseskommisjonen" med k.


Ingen stor sak kan hende for andre enn humorister med forkvaklet sans for humor (tips til Aftenpostens nye humorside). - Det finnes altså ikke ikke en Gjenopptagelseskommisjon. Nå kan det selvsagt være at det er Aftenpostens rettskrivning som slår gjennom og korrekturleseren har endret Helen Sæters k til en g.


For det vil være virkelig alvorlig om Helen Sæter ikke kan skrive navnet til den etaten hun arbeider i? Vi gjør alle skrivefeil, men man bør vel vite hvor man arbeider? Eller er det slik at det ikke finnes noen Helen Sæter som arbeider i Gjenopptakelseskommisjonen? Jeg har ikke våget å sjekke på www.gjenopptakelse.no, for dette synes jeg er for flaut!


Det minner meg forresten om en artikkel i Dagens Næringsliv, en meget lesverdig sådan, som gikk på at når Nav ikke en gang kunne skrive navnet sitt riktig etter norsk rettskrivning (Nav skriver konsekvent NAV), hvordan kunne da etaten betros milliarder av norske kroner?


Eller kan det være snakk om Gjenoppdagelseskommisjonen? Den har jo holdt på noen ganger med Treholtsaken og oppdager stadig nye forhold. Slik følger kommisjonen på et vis i fotefarene til de store oppdagere (eller gjenoppdagere). Columbus (gjen)oppdaget jo Amerika, for faktisk var det folk der fra før. Selv har jeg som yndet beskjeftigelse å oppdage nye steder og land, noe jeg faktisk gjør rett som det er. Jeg tar til og med oppdagelsene i besittelse, men er forsiktig og forteller aldri noe til lokalbefolkningen. Noen kan faktisk bli sinte når jeg sier "Dette landet er mitt!"...

lørdag 11. juni 2011

”PG på Khao Sadao i helgen”


Meteorogrammet viste lovende takter med mindre nedbør enn det har vært i det siste. Men det var muligens mye vind i høyden. Det slo til nå på lørdag. Alt for mye vind – 10-15 sekundmeter. Ved 18-tiden var det slutt på at termikken blandet seg inn, og da slo vinden riktig til. Får se hvordan forholdene er i morgen tidlig.

torsdag 9. juni 2011

”Treholtsaken igjen – ikke til å tro!!!”


Dette under forutsetning av at saken ikke blir gjenopptatt. Dersom det ikke skjer, er det et grunnskudd for tilliten til det norske rettsapparatet og Gjenopptakelsekommisjonen.

Jeg har raskt lest gjennom utskriftene av ”Avhørene fra Gjenopptakelseskommisjonen” slik de foreligger her: http://www.nrk.no/treholtsaken/

Generelt sett virker avhørene ikke hundre prosent troverdige, enten de kommer fra den ene eller andre siden. De som blir avhørt, sier omtrent det man kan forvente av dem og lite annet.

Mitt inntrykk er at en utlufting kun kan skje dersom saken blir gjenopptatt i en åpen rettssak hvor alle steiner snus på nytt. Alt tyder på at dommen er farget av stemningen den gangen på åttitallet, noe som går igjen i mange av avhørene av for eksempel spanerne (referert av NRK i linken ovenfor).

Skal tilliten til selve bærebjelkene i rettsapparatet (Riksadvokaten, Statsadvokaten og Gjenopptakelseskommisjonen) gjenopprettes, er det en nødvendighet at saken tas opp i sin fulle bredde.

Det viktige i en gjenopptakelse er ikke om Arne Treholt blir kjent skyldig eller ikke. Rettsapparatet må tåle påkjenningen en ny rettssak vil være både for personer og etater. Det er faktisk tilliten til norsk rettspraksis det gjelder, og den er langt viktigere enn mulig såre følelser på begge sider i Treholtsaken.

lørdag 4. juni 2011

”Elefanter og bjørner her hvor villmarken suser/PPG-trike”


For noen dager siden ble en politimann drept av elefant noen kilometer herfra. Sist natt slo en bjørn til og klabbet til en mann i jungelkanten. Han var ute for å sanke medisinplanter da han støtte på dyret. Mannen var ikke verre skadet enn at han fikk frem mobiltelefonen og ringte hjem, men da familien fant ham i veien tidlig i morges, var han død. Det er mulig det var den samme bjørnen som jaget en mann opp i et tre i fjor en gang like ved landsbyen Nong Yai.

Ifølge lokale piloter i Khorat regnet det hver ettermiddag i Khorat for tiden, og det var nesten ingen som fløy. Jeg sparer derfor 200 kilometers kjøring til en annen gang. Jeg vet at jeg trenger mer trening på gjentatte myke landinger med PPG med direkte avgang uten å la skjermen falle ned. Umulig å gjøre det på den lille idrettsplassen her. Dersom byger trykker på fra alle kanter i Khorat med skiftende vindstyrke og vindretning, er det vanskelig å gjennomføre landingene på forsvarlig vis.

fredag 3. juni 2011

”En times rolig joggetur – to liter svette”


Av ren nysgjerrighet veide jeg meg før og etter timesturen. To kilo vekttap! Litt mye, syntes jeg, for jeg hadde jo ikke anstrengt meg så mye. Siden jeg veide 64 kg da jeg startet, tilsvarer det et vekttap på 100 dividert med 64 og multiplisert med 2 – altså  3,125 %. (Det var nesten så mye at det klusset seg til med prosentregningen…) – Jeg forstod at jeg var lettere dehydrert.

Jeg satte meg ned og snørte opp løpeskoene. Da jeg reiste meg, svartnet det for øynene, og det tok litt tid før jeg kunne se rimelig klart. Blodtrykket var noe lavt, forstod jeg. Det ble trolig enda lavere når den fysiske aktiviteten nettopp var avsluttet og blodkarsystemet fremdeles var utvidet fordi blodpumpa hadde arbeidet med tre ganger hvilepuls.

Så blandet jeg meg en cocktail av vann og litt koksalt tilsatt lime for smakens skyld.

Litt etter trykket jeg inn startknappen på PC-en og skrev søkeordene ”dehydration” og ”dehydrering”. På http://dehydration.net/category/dehydration-facts/ var det mye interessant. Riktignok er det engelsk språk her, men her er faktisk informasjon som jeg blir litt klokere av. Blant annet er dette nevnt: ”Extra weight and obesity. We often overeat because we need water contained in food. Thirst is often confused with hunger.” Å DRIKKE ET GLASS VANN FØR DU SPISER KAN MULIGENS VÆRE ET FORNUFTIG SLANKERÅD ifølge noen kilder. – Du som leser dette, får rådet helt gratis og vederlagsfritt. Om du vil, kan du sende meg en donasjon via PayPal når jeg en gang (trolig aldri) legger inn en link til denne tjenesten.
Mye interessant under Consequences of Dehydration http://dehydration.net/2011/consequences-of-dehydration/:
 Diseases caused by dehydration include those attended by pains of different nature. Pain is a desperate request of your body for water. The point is that the reason of occurrence of pain syndrome is acid burns inside the cells. Depending on location of these centres of high acid content pain may occur in different parts of the body. Classical pains are no more than the evidence that acid accumulations need to be cleaned with a big amount of water. These are pains during heartburn, dyspepsia, angina, colitis, as well as rheumatoid, lumbar, fibromyalgic pains and migraine.
Normal condition of the intracellular fluid is a weakly alkaline environment. The point is that the water circulating in the body gets into cells and carries molecules of hydrogen out (and it is just the molecules of hydrogen that determine the acidity level). The body needs to be adequately hydrated so that it will be able to maintain the normal hydrogen ion concentration (or normal pH) equal to 7.4. In dehydration the acid accumulates inside the cells causing burns that provoke pain. If the body is adequately hydrated it keeps the weakly alkaline environment.
Indicator of efficient acid removal is the light colour of urine. If urine is bright yellow or even orange in colour this is an alarm signal of a dangerous dehydration degree.
The first sign that the acid concentration in the body is becoming critical is heartburn pain. This is the way the mucus membrane of the stomach tells that our body needs water.
Pain mechanism is connected directly with increase of histamine production which is the main “witness” of dehydration. When this connection was discovered drug industry immediately began to produce a huge number of antihistamines. However, to relieve pain attacks you don’t need to swallow packages of suprastin; it will be enough to take a glass of clean water. When our body is adequately hydrated the histamine’s activity restricts. Otherwise, the histamine’s activity intensifies that among other things may result in increase of acid production in the stomach. This immediately causes heartburn – the first and the truest indicator of thirst.
Many people think of this pain – the heartburn pain – as a hunger and try to satisfy it by taking antacids or having a snack. As a result, in the first case we put our body in danger as most antacids contain aluminium which causes diseases of nervous system (it is proved that accumulation of aluminium is the body is connected with development of Alzheimer’s disease).
In the other case when we think of the sense of thirst as the sense of hunger we overeat. This is the cause of overweight and disturbances in digestion. These problems persist and even aggravate as the body starts to spend the valuable water on producing of additional quantity of saliva instead of using it for removal of the acid.
As we aren’t used to think of the heartburn as a signal of thirst many of us bring the situation to ulcer of stomach. The ulcer appears in a place of a constant acid burn that cannot be eliminated by additional food.
This pain appears at the first signs of dehydration and may mislead not only a patient but also a doctor who might consider this symptom an indication for diagnostic surgery. In some cases the pain localizes around the appendix and looks like appendicitis. Sometimes it moves to the intestine and looks like colitis. In fact, all these symptoms are indications of dehydration of the body and signals of thirst that our body sends us. In some cases in order to eliminate the pain you need just to drink a glass of water.
Strange as it may seem, bulimia is another manifestation of the sense of thirst. People who suffer from bulimia just cannot distinguish between hunger and thirst. Vomiting that is illustrative of bulimia sufferers is just a defense reaction of the body which cannot cope with excessive food because it doesn’t have enough water to digest it.”

1% dehydration leads to thirst.
2% dehydration causes feeling of anxiety, reduced appetite and capacity for work by 20%.
4% dehydration brings feeling of nausea, dizziness, emotional instability, fatigue.
6% dehydration leads to loss of coordination and coherence of speech.
10% dehydration causes thermoregulation failure in addition to all above mentioned symptoms. Cells begin to die.”

Hva jeg finner på norsk på nettet er imidlertid sørgelige greier. Deler av det er muligens utslag av norsk humor? Jeg startet opp med å søke på dehydrering.

http://no.wikipedia.org/wiki/Dehydrering leser jeg blant annet dette:
·  Redusert mengde urin.
·  Stående hudfolder. Om huden trekkes sammen på maven eller på underarmen, blir hudfolden stående ved dehydrering.
·  Tørre slimhinner i munnen.
·  Et matt preg over øynene.
·  Hodepine. Hodepinen ved bakrus er dehydrering med ubehaget ved at hjernehinnene har for lite CSF (cerebrospinalvæske) som virker som smøring mellom hjernehinnene.”

Ellers er det magre greier på norske Wikipedia

På NHI.no http://nhi.no/forside/forstehjelp/varme-kuldeskader/dehydrering-inntorring-18858.html står det at kroppen min inneholder 50-60 % vann. Men svært lite til å bli klok av. Førstehjelp var egentlig ikke det jeg var interessert i. Men mer stoff på http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/symptomer/torste-og-uttorring-1275.html og http://nhi.no/sykdommer/muskel-skjelett/sportsmedisin/veskeinntak-i-utholdenhetsidrett-10376.html

På lifeMojo http://www.lifemojo.com/lifestyle/dehydrering-%C3%A5rsaker-symptomer-og-forebygging-34883420/no kan jeg lese at ” Vann utgjør over 70 prosent av den sunne menneskelige kropp.”

Nå ble jeg nysgjerrig og fant følgende tabell på http://www.bvnilsen.com/krsamm.htm : Tab. 1. Vanninnhold i % av kroppsvekten.
Små barn              75%
Slank mann           70%
Slank kvinne         60%
Normal mann        60%
Normal kvinne      50%
Gammel mann       52%
Gammel kvinne     45%
Feit mann              50%
Feit kvinne            42%
Javel?! Det overrasker meg noe at det ikke lenger er normalt å være slank. Men la gå i disse tider normalvekten ligger på hva feite folk veide for 40 år siden…

Feite menn og kvinner har et vanninnhold i kroppen på fra 50-42 %. Men på http://www.sunkost.no/default.aspx?pageId=49 blir dette slått i hjel. Der står det faktisk at  For høyt vanninnhold i kroppen gjør gjerne at man føler seg oppblåst og har for høy kroppsvekt.”

Dette rimer absolutt ikke med at slanke menn har et vanninnhold på 70 %, mens den feite varianten har et vanninnhold på 50%? Her må noen ha glemt å forklare ting, men jeg forstår litt mer når jeg ser at dette er et nettsted som selger vanndrivende midler blant annet…

Var det ikke Gro Harlem Brundtland som sa at det var ”typisk norsk å være dum” (eller siterer jeg henne feil?). Jeg fant dette på  norske doktoronline.no som underbygger påstanden ovenfor: ”En venninnne har en vekt som viser både vekt, fettinnhold og vanninnhold i kroppen.” Er dette virkelig mulig? Se http://www.doktoronline.no/forum3/bin/show.wa2?MessageId=2398668 JEG ER TAKKNEMLIG FOR TIPS OM HVOR SLIKE VEKTER SELGES!!! De brukes kan hende på svineslakteriene og svineavlsstasjoner når det er viktig å  selge og å avle frem svin med lavt fettinnhold?

I Asker og B(l)ærums Budstikke er overskriften denne ”Dehydrerte før frontkollisjon” Retten ”la til grunn at Haslum-mannen dehydrerte da bilen hans vrengte brått til venstre sekunder før ulykken.” TROLIG TISSET HAN I BUKSA? (Her legger jeg til grunn at dette skjedde i B(l)ærum) Mer om denne interessante (?) ulykken på http://www.budstikka.no/nyheter/dehydrerte-for-frontkollisjon-1.3463691 

http://www.yesanswer.de/med/no/1929.html finner jeg de utrolige formuleringene som du kan lese nedenfor. Her må en robot ha stått for oversettelsen fra tysk til norsk, eller er dette igjen et utslag av at det er typisk norsk å være dum?

”Hvem er i fare for dehydrering?

Selv om dehydrering kan skje alle, noen mennesker har større risiko. De høyest i fare inkluderer:
* Folk i høyereliggende
* Idrettsutøvere, særlig de i utholdenhet hendelser som for eksempel maraton, triatlon, og sykling turneringer. Dehydrering kan svekke prestasjoner i idrett, som denne artikkelen forklarer.
* Personer med kroniske sykdommer som diabetes, nyresykdom, cystisk fibrose, alkoholisme, og binyrene lidelser
* Eldre voksne, spedbarn, og barn. Dehydrering hos eldre mennesker kan forklares med hjernen feil, en studie viste. En artikkel beskriver hvordan drikker mer vann bedre helsen til eldre.”

HERMED GIR JEG OPP Å FINNE NOE FORNUFTIG PÅ INTERNETT PÅ NORSK OM DEHYDRERING. MORO VAR DET LELL!!!

I stedet fyller jeg et glass til randen med cocktailen jeg hadde mikset tidligere. For det var jo dehydrert jeg var…

torsdag 2. juni 2011

”Mer trening på landing med PPG-trike”


På Khao Sadao sist helg var forholdene ikke helt bra for å fly PG. (bilde) Som sagt flere ganger før, er det ikke like lett å vurdere hvordan flyforholdene vil utvikle seg i løpet av dagen. Nå har regntiden startet slik at midt på dagen og utover ettermiddagen er det ofte lokale regn- og tordenbyger som er sjef. Bygene er som regel små i utstrekning, men de kan utvikle seg utrolig raskt. På grunn av at regnet virkelig bøtter ned, kan det bli utrolig raske vindøkninger hvor greiner brekker og trær blir blåst over ende.

Nå til helgen ser meteorogrammet lovende ut, men som sagt ovenfor: Ofte er det lokale byger som styrer ballet. Planen er å prøve å fly PPG fra startplassen vår i Khorat, men dersom det nylig har regnet der, kan plassen være ganske gjørmete.

Her hjemmefra er det greit å starte. Dessverre er idrettsplassen lite egnet til landingstrening. (Se bilde) Det er det jeg nå trenger mer av. Siden idrettsplassen er så liten og jeg under innflyging må passere trerekken rundt i god høyde, har jeg ikke mulighet til å trene på liksomlandinger og så ta av igjen. Når det er vindstille, passerer jeg trærne i 10-20 meters høyde med noe motorkraft i 35-40 km i timen og med et synk på omtrent 1 meter i sekundet. Jeg går da fremover med la oss si 11 meter i sekundet. Jeg vil da teoretisk nå bakken etter 100-200 meter. Når jeg passerer trerekken, slipper jeg gassen og synket er omtrent 2 meter i sekundet og jeg kan være på bakken etter 50 meter. For å unngå en hard landing, må jeg gi mer gass og/eller bremse noen meter over bakken. Jeg bruker da omtrent 100 meter av idrettsplassen. Uten gass må jeg trykke bremsen helt i bånn for å unngå et hardt møte med bakken.

Når jeg lander her til vanlig, har jeg ofte brukt opp to tredjedeler av idrettsplassen. Skulle jeg da lette igjen etter å ha vært nede på bakken, er sjansen stor for at jeg vil ende i trærne når jeg flyr til værs igjen. Som regel er det vindstille eller nesten vindstille når jeg lander om morgenen, men er det noe vind, må jeg regne med vindgradient, opprettholde full flyfart og unngå å trekke brems før 3-4 meter over bakken. Dersom det er mer vind enn 4-5 sekundmeter i lav høyde, må jeg regne med turbulens fra trærne rundt og bør velge en annen og mer åpen landingsplass. For noen år siden skulle jeg lande her i mer enn 10 sekundmeters laminær høydevind, men de siste 50 metrene eller så ble det så turbulent at det var en umulighet. (se http://no.flightlog.org/fl.html?l=2&a=34&user_id=88&trip_id=184047 )

I Khorat er landingsplassen stor og uten hindringer. Jeg kan derfor trene på ulike varianter av landinger og finne frem til den måten som er best på den trange idrettsplassen. I tilfelle av motorkutt i lav høyde vil en nødlanding være uten problemer i Khorat. Helt annerledes enn hjemme hvor det ikke er en eneste mulighet til sikker landing ved motorkutt i lav høyde.

Så får vi se om det blir flyforhold på lørdag eller søndag.