torsdag 9. juni 2011

”Treholtsaken igjen – ikke til å tro!!!”


Dette under forutsetning av at saken ikke blir gjenopptatt. Dersom det ikke skjer, er det et grunnskudd for tilliten til det norske rettsapparatet og Gjenopptakelsekommisjonen.

Jeg har raskt lest gjennom utskriftene av ”Avhørene fra Gjenopptakelseskommisjonen” slik de foreligger her: http://www.nrk.no/treholtsaken/

Generelt sett virker avhørene ikke hundre prosent troverdige, enten de kommer fra den ene eller andre siden. De som blir avhørt, sier omtrent det man kan forvente av dem og lite annet.

Mitt inntrykk er at en utlufting kun kan skje dersom saken blir gjenopptatt i en åpen rettssak hvor alle steiner snus på nytt. Alt tyder på at dommen er farget av stemningen den gangen på åttitallet, noe som går igjen i mange av avhørene av for eksempel spanerne (referert av NRK i linken ovenfor).

Skal tilliten til selve bærebjelkene i rettsapparatet (Riksadvokaten, Statsadvokaten og Gjenopptakelseskommisjonen) gjenopprettes, er det en nødvendighet at saken tas opp i sin fulle bredde.

Det viktige i en gjenopptakelse er ikke om Arne Treholt blir kjent skyldig eller ikke. Rettsapparatet må tåle påkjenningen en ny rettssak vil være både for personer og etater. Det er faktisk tilliten til norsk rettspraksis det gjelder, og den er langt viktigere enn mulig såre følelser på begge sider i Treholtsaken.

Ingen kommentarer: