mandag 24. mars 2014

”Turist i Thailand – tips og advarsler"
Thailand er kjent som smilets land, og det er absolutt hyggelig når de fleste smiler til deg. Husk bare at smilet også er en form; mange smiler fordi de vil unngå problemer, men det hjelper absolutt å smile tilbake.

På flyplassene er det mange som vil hjelpe deg videre: Where do you go?/ Pai nai? – Setter du deg inn i en drosje på flyplassene i Bangkok, så pass på at du setter deg inn i en drosje med taksameter. Mange drosjesjåfører tjener gode penger på å si at dessverre så virker ikke taksameteret; drosjesjåføren foreslår så en pris - dersom du sier ja til forslaget, er du blitt lurt! Dersom du skal fra A til B, vær nøye med å avtale prisen på forhånd for å unngå misforståelser og krangling.

Mange drar til Thailand for å nyte mange varmegrader og behagelige badetemperatur. Husk at sola er sterk. Er du blek i huden og ligger i sola litt for mange timer (færre enn du tror) uten å ha påført solkrem med høy solfaktor, er du garantert å se ut som en kokt hummer. Natten blir neppe behagelig!

Snorkling og dykking i Thailand er enkelt. Du kan leie det du trenger. Dessverre er 80-95 % av korallene DØDE på de fleste populære destinasjonene. Atle har sjekket de fleste: Ko Chang, Ko Samet, Rayong, Sattahip, øyene utenfor Pattaya, Chumphon, Ko Tao, Ko Nang Yuan, Ko Phangan, Ko Samui. På Andamankysten Ranong, Ko Surin National Marine Park, Ko Similan National Marine Park, Karon Beach, Ko Phi Phi, Ao Nang og øyene utenfor, Ko Lanta, Ko Ha. – DET ER VIRKELIG SØRGELIGE GREIER UNDER VANNET! Men det er ikke noe å gjøre med det. Prøv igjen om 50 til 100 år; enten er det blitt bedre eller så er det blitt verre. Mange av stedene ovenfor er imidlertid idylliske OVER vannet. Under vannet har fiske (også med dynamitt), tsunami på Andamankysten, en lang periode med svært varmt vann i 2010 og slitasje fra turister og båttrafikk og kloakk/avløp fra land gjort sitt til å desimere de levende korallene. Dermed er det også blitt mindre av fisken som lever her.

Turister kommer gjerne til Thailand i den tørrere årstiden når det er vinter på den nordlige halvkule. Det reklameres med fossefall mange steder. Her kan det være fornuftig å ta med noen flasker vann i tilfelle fossen er tørr! Eller man kan velge å se det humoristiske i det å komme frem til fossefallet etter en tids svett gange og oppdage at det er nesten tomt for vann.

Øl og brennevin er billig i Thailand. Importert vin er derimot dyr selv målt i norske priser. Den eneste mosjonen mange strandturister får, er å løfte ølseidelen. Det er sikkert greit om man ikke er i Thailand for lenge. Mange langtidsturister gjør det imidlertid til en vane å tømme et større antall ølflasker eller bokser flere ganger om dagen. Det er mye god mat i godt drikke, sies det. Er man i godt lag i månedsvis og årevis er det lett at det blir en (u)vane. I Thailand er det mange alkoholikere og ikke så få av dem er turister og faktisk norske også.

Den politiske situasjonen i landet er svært labil for tiden. Valget på ny nasjonalforsamling den 2. februar ble forleden kjent ugyldig av konstitusjonsdomstolen fordi det ikke ble holdt på samme dag. Valgprosessen ble hindret av PDRC (gultrøyene). Det er uklart hva som vil skje fremover, militærkupp, et juridisk kupp eller borgerkrig. Dersom du ikke absolutt ikke MÅ til Thailand i 2014, kan det være fornuftig å holde seg unna Thailand til ting har roet seg ned.

Ingen kommentarer: