mandag 29. april 2019

En hjertesak - kapittel 4


Kapittel 4

Drosjesjåføren var en ung mann. Preben Albriktsen gjettet han var student som prøvde å greie seg med minst mulig studielån og på denne måten utnyttet ledig tid til å tjene penger. Høflig takket han nei da sjåføren tilbød seg å følge ham til døren. Han var da ikke så dårlig at han ikke kunne gå de få skrittene gjennom porten og til inngangsdøren, sa han.

Hvorfor skal du bestandig være så overmodig, angret han seg da han stod og holdt i smijernsporten for ikke å miste balansen. Omsider så han klarere. Den tunge svarte inngangsdøren var omrammet av det huset han kalte sitt. Det hadde kostet den gangen han og Elisabeth hadde presset ut de andre kjøperne og fått tilslaget på den fasjonable eiendommen på Frogner. De hadde ikke vært gift mer enn tre år den gangen. Kanskje hadde huset kostet mer enn det var verdt, var en tanke som hadde streifet ham atskillige ganger, ikke bare nå mens han stod og følte kulden fra smijernet ete seg inn til beinet i fingrene.

Visst var huset stilrent. Hvite murer. Høye vinduer. En etter forholdene stor hage. Noen av trærne måtte være plantet ved begynnelsen av attenhundretallet. De kastet en svalende skygge når sommeren var på det varmeste. Da han stod der og klamret seg til de kalde sprossene i porten, visste han med ett at huset var et monument over svunne tider som aldri ville komme tilbake. Han og Elisabeth hadde kjøpt seg en identitet som ikke var deres. Det kom som et sjokk da Elisabeth kom hjem fra en rutinekontroll hos legen og sa at hun kanskje hadde kreft. Før ett år var gått, satt han og barna alene igjen i det store huset.

Fingrene var knokkelhvite da han løsnet grepet om smijernssprossene og så opp mot en himmel han ikke kunne øyne bak grønnsværet. Hengslene må smøres, tenkte han da han skjøv opp porten. Det plaget ham at han hadde tenkt den tanken helt siden vinteren slapp taket uten å gjøre noe med det. Det plaget ham at det irriterte ham å høre denne rustne lyden, for det burde være viktigere ting å være opptatt av nå da kroppsmaskineriet hans var så dårlig vedlikeholdt at han knapt rakk frem til sin egen inngangsdør.

Jo, livet han hadde levd til nå hadde kostet. Ennå var han ikke femti og burde ha mange gode år foran seg. I morgen ville han gå til huslegen og si han trengte hvile. Det var en stille tid i banken med mye ferieavvikling og få telefoner. Egentlig ville nesten ingen merke at han ikke var der.

Dorthe måtte ha sett ham fra vinduet. Hun stod i døråpningen da han kom opp trappen.

”Jeg ble nesten redd da jeg så denne mannen som stod og klamret seg til porten. Fem minutter senere stod han der fremdeles. Det falt meg ikke inn at det kunne være deg på denne tiden av dagen. Hvordan er det med deg?”

”Takk. Ikke så verst. Det kunne vært bedre. Jeg fikk et illebefinnende nede på Karl Johan og måtte ta en drosje.”

”Jeg skal hente noe å drikke til deg. Hvis du vi ha, da?

Han nikket og satte seg på en stol i hallen. Stolen var hard, men det var godt å sitte ned.  Dorthe rakte ham et glass vann. Det dugget av glasset, og vannet var så kaldt at han ikke maktet å få ned mer enn én slurk av gangen. Da glasset var tomt, kjente han seg mer konsentrert og opplagt.

”John Esdaile ringte for litt siden. Du husker den legen jeg nevnte for deg i morges. Han som sa han kunne ordne med en hjertetransplantasjon utenfor systemet. Om få dager vil et hjerte være klart. Alle prøver indikerte at kroppen din vil få minimale problemer med å godta dette hjertet. Dersom du aksepterer, kan det operative inngrepet finne sted på en privat klinikk i California. Han har en bror som er lege der. Det eneste han trengte var ditt samtykke før han bestiller tid.”

”Jaså. Sa han det?”

Dorthe nikket. ”Hva sier du? Skal jeg ringe til Esdaile og si at du er klar?”

Preben Albriktsen reiste seg. Han var et hode høyere enn sin datter. Han tok noen skritt mot vinduet og så ut. Smijernsporten han hadde klamret seg til, var innrammet av to hvite søyler. Det var noe monumentalt  over utgangen mot gaten, og det forundret ham at han ikke hadde registrert det før, enda så mange ganger han hadde stått her og sett ut mot gaten.

”Ja.” Han snudde seg. ”Ja, du kan ringe. Jeg går inn på soverommet og hviler en times tid. Vekk meg ved ett-tiden.”

Før han lukket døren bak seg, hørte han Dorthe taste inn et telefonnummer. Så var det bestemt. Han kledde rolig av seg, slo den hvite dynen til side og la seg ned på det kjølige lakenet. Lukket øynene og koblet tankene fri.

Han mente han ikke hadde sovnet, men tankene om den forestående hjertetransplantasjonen tok helt andre veier enn han hadde kunnet forestille seg. Iallfall var han våt av svette da han slengte dynen til side. Enda han var så kald på kroppen at huden nuppet seg. Hadde han ikke visst at alt bare var tankespinn, ville han følt alvorlig angst for å forsvinne ned i det marerittaktige dragsuget. Slik måtte det være å forlise med en stor båt og bli trukket ned og ned. Så langt ned at lungene ble presset så mye sammen at all oppdrift forsvant, og han bare fortsatte å synke av seg selv. Han kjente følelsen fra ungdommen da han hadde drevet med fridykking til 15-20 meter og hadde stått nede på bunnen og sett mot lyset der oppe. Skulle han komme opp der nede fra, nyttet det ikke å flyte opp. Nei, han måtte sparke fra og svømme oppover av alle krefter.

Preben Albriktsen rystet på hodet, skuttet seg. Begynte å finne frem klærne som han hadde spredt ut over dobbeltsengen han hadde delt med Elisabeth. Klokken var ennå ikke ett da han lukket døren etter seg.

Ingen kommentarer: