tirsdag 30. april 2019

En hjertesak - kapittel 5


Kapittel 5

At Internett og IT-revolusjonen hadde brakt menneskeheten nærmere kunnskapens arnested, var en påstand Per Arge ikke umiddelbart ville sluke, men at store deler av norsk ungdom nå, som et resultat av IT-satsingen til ihuga entusiaster, befant seg, eller ville komme til å befinne seg, i skyggen av kunnskapens tre, var en formulering han hadde mer sans for.

Likevel kunne han ikke nekte for at det var en del å finne der ute i cyberspace. Faktisk hadde han flere ganger funnet mye informasjon som han neppe hadde kunnet få tak i på annen måte enn på nettet. Nå dumpet han helt tilfeldig over en side i USA mens han søkte på nyretransplantasjoner. Det var hjemmesiden til en organisasjon som kalte seg "Abolish Witchcraft" som hadde en del stoff om satanister og hvordan de behandlet ofrene sine. Det lå nesten i dagen, men ikke så åpenlyst at tanken ville streifet ham, hadde han ikke søkt på nyretransplantasjoner. Ikke hadde han hørt om andre som hadde tenkt i de banene heller. Men plutselig så han en sammenheng.

Fra før visste han at satanistgrupper hadde praktisert menneskeofringer i en årrekke. Det var gammelt nytt. En ny tendens var at flere ofre som var blitt funnet de siste årene, hadde manglet vitale kroppsdeler. Disse organene var ikke revet ut av kroppen slik en kunne vente, og slik aztekerne i Sør-Amerika ble beryktet for da spanjolene kom til verdensdelen på 1500-tallet. De var tvert imot fjernet med små kirurgiske snitt som nesten ikke var synlige om man ikke undersøkte likene nøye.

Derfor satt han nå foran skjermen og prøvde å finne de rette søkeordene, men med lite hell. Tilfeldighetene var ikke på hans side så det ut til. Iallfall ikke akkurat nå. Likevel holdt han på, for intuisjonen sa at han hadde funnet et spor som førte til noe mer. Hvor ofte hadde han ikke forundret seg over denne egenskapen som grenset til det overnaturlige. Dette at han kjente med hele kroppen at her var det noe. Hittil hadde han aldri tatt feil når denne følelsen kom. Hvorfor skulle han ta feil nå?

Han skvatt da noen berørte ham i nakken. Så oppslukt hadde han stirret inn i flimmeret på skjermen at han bare ubevisst hadde merket at Dona Maria kom inn i rommet. Derfor reagerte han ikke så sterkt som han ellers ville gjort. Han rykket bare til, og slappet så av mens hun lot hendene gli over skuldrene og nakken. Arge lente seg tilbake i stolen og lukket øynene. Hva hadde han gjort i livet som fortjente at denne kvinnen hadde kommet inn i livet hans, eller rettere sagt hadde gitt ham en plass i livet hennes?

Han merket ikke at skuldrene var anspente før han kjente det var behagelig å bli berørt. Det var ikke så mye som skulle til. Bare denne lette berøringen av fingre som ville ham vel. Disse myke fingrene som knadde frem svaret han ikke likte: Ingenting. Ingenting hadde han gjort for å fortjene dette. Tilfeldighetene hadde flyttet dem til samme sted på et tidspunkt hvor begge to var rede til forandringer. Slikt skjedde hver eneste dag over hele jordkloden. Menn og kvinner vant og tapte i livets spill. Det meste var basert på tilfeldigheter.

Selv hadde han nådd veggen i forholdet til Kari. Dona Maria hadde mistet mannen sin i rivaliseringen mellom mafiagrupper. Begge to hadde vært åpne for forandringer. Så enkelt var det. Andre ville kan hende si at både hun og han hadde fortjent at livet snudde seg til det bedre, men folk sa så mye. Det meste av det som ble sagt var ikke annet enn mer eller mindre vellykte forsøk på å dekke over tomrommene i tilværelsen. Disse tomrommene folk helst ikke ville vite av, og som de fylte med en vill flora av usannsynlige aktiviteter. De var som barn, tenkte han med lukkede øyne. Holdt på med noe en stund, slapp det og fant en ny leke, en ny kvinne, en ny mann, for så igjen å kaste seg over noe annet. Han strakte armene opp og la dem rundt ryggen til Dona Maria. Hvor var de daglige ritualene i folks liv blitt av? Var det noe han hadde sans for i religionene, var det ritualene, gjentakelsene, som bare ved sin eksistens lutret menneskene og hevet dem opp på et høyere nivå. Slik som når han satt her, og Dona Maria, som utallige ganger før, stod inntil ham, og han kjente denne nærheten. Det var noe opphøyet, noe sakralt ved denne berøringen.

”Hva er det egentlig du holder på med? Skal vi ikke heller gå ut på terrassen? Det må være bedre enn å bruke kvelden foran skjermen. Både du og jeg har levd så lenge at vi sannsynligvis har flere dager bak oss enn foran oss. Bli med ut.”

”Bare vent et øyeblikk eller to. Jeg prøver å finne ut om det kan være en sammenheng mellom organtransplantasjoner og folk som bare forsvinner. Jeg fikk en telefon fra Herbjørn Bø i Norge om at sånne ting kanskje kunne foregå på flere velrenommerte sykehus i verden. Jeg skal bare gjøre et par søk til, så kommer jeg ut til deg.”

Helt uventet dukket en UFO-historie opp på skjermen. En gruppe ungdommer som hadde vært savnet i New Mexico var funnet. Døde. Dagene før hadde lokalbefolkningen sett merkelig lys på himmelen. Folkesnakket spredte seg. Journalister fra den lokale fjernsynsstasjonen hadde vært ute i felten og laget noen reportasjer, og så hadde de helt tilfeldig funnet ungdommene et sted hvor veien bare sluttet. Det var blitt en stor sak, for UFO-er var fremdeles godt stoff i perioder med nyhetstørke. Ungdommene var blitt sendt til obduksjon. Det var søkeordet "obduksjon" som via diverse omveier hadde ført ham til denne historien. Ingen ytre tegn tilsa at de skulle ha dødd en plutselig og voldsom død, men alle manglet flere indre organer. Den indirekte årsaken til dødsfallene var entydig, men organtyveri med døden til følge var en meget uvanlig forbrytelse. Koblingen til UFO-aktiviteten var nærliggende. Husket han ikke feil, var dette UFO-land. I mange tiår hadde det vært rapportert hendelser fra nettopp dette området.

Flygende tallerkener var utvilsomt et interessant fenomen, men denne gangen var det nok andre som hadde vært ute etter ungdommene. Hvis han kunne stole på følelsen bak pannebenet, var dette et spor han ikke burde la ligge. Han trykket på Print, deretter på Ctrl s og lagret siden på harddisken. Så klikket han seg frem til flyavgangene neste dag til New Mexico og bestilte en enveisbillett. Bestillingen ble bekreftet, og han logget ut.

Han lettet nesten fra de svarte hellene som hadde ligget i solen hele formiddagen. Så glovarme var de. Dona Maria kunne ikke annet enn å le over de klossete dansestegene han tok tilbake til skyggen. Der fisket han til seg et par sandaler før han våget seg ut i solen.

”Du må ha funnet noe interessant siden du kunne glemme hvor varme hellene er på denne tiden av dagen? Jeg visste ikke at du var i stand til å gjøre slike krumspring, men nå har jeg sett det. Har du flere skjulte talenter?”

Han nikket. ”Mange, men det er ikke alle som er egnet til å vises på åpen scene, så jeg forslår vi venter til kvelden. Han kysset henne og satte seg ned, klippet av en klase blå druer og nappet ettertenksomt av en etter en. Opp av lommen fisket han en skarp kniv, gjorde et raskt snitt i hver drue og tok ut steinene.”

”Jeg må reise til New Mexico i morgen. Jeg reiser til Madrid i morgen tidlig, og derfra har jeg reservert billett på dagflyet til Albuquerque. Her kan du selv se hvorfor jeg reiser.”

Han rakte henne utskriften. ”Roswell,” sa hun. ”Det navnet høres kjent ut. Var det ikke der de fant noen vesener som hadde krasjlandet i en UFO en gang på femtitallet?”

”Noen mener det,” svarte Arge. ”Men det ble lagt lokk over hele historien den gangen. Akkurat som deg vil mange tenke UFO når de hører om Roswell. Derfor er jeg rimelig sikker på at likene er blitt plassert i nærheten av Roswell som del av en dekkoperasjon. Det er noen som vil at dette skal se ut som nærkontakt med vesener fra rommet, men da har de ikke regnet med Per Arge. Når jeg kommer over til New Mexico, vil jeg ta kontakt med noen av de pårørende, presentere meg som privatdetektiv og fortelle at jeg har mistanker som går i en bestemt retning, og at dette ikke har noe med UFO-er å gjøre, men tvert i mot om andre og mer håndfaste kjensgjerninger.”

”Du mener det kan ha sammenheng med den saken i Oslo? Den nepaleren som donerte en nyre på Rikshospitalet?”

”Jeg vet ikke, men det er et eller annet som sier meg at det kan være en sammenheng, og at dette ikke er noen fillesak.”

”Er du sikker på at det ikke er bedre å la dette ligge? Hva vil skje dersom noen får vite hva du holder på å grave deg ned i? Hva vil de gjøre dersom de merker at du er på sporet etter organtransplantasjoner som ikke tåler å bli gransket? Svaret sier seg selv. Hvorfor skal du utsette deg for det? Det er ingen andre enn jeg som kommer til å gråte når du blir sendt tilbake i en blykiste. Hvis det er ulovligheter som foregår, vil det komme frem uansett. Det vil bare ta litt lenger tid.”

Dona Maria stilte seg foran ham. ”Hva har du å vinne på å forfølge denne saken? La politiet ordne opp. De er betalt for å utsette seg for sånne farer. Dette er deres sak. Ikke din. Du trenger ikke å blande deg inn i de skitne sakene som andre steller til. Det er ikke din oppgave. Vet du hvorfor jeg er glad i deg? Det er fordi du bryr deg, fordi du er engasjert, fordi du er et levende menneske. Jeg hadde en gang en mann som jeg var glad i. La ikke det skje en gang til at jeg må følge mannen min til graven.”

”Skjønner du ikke det, at det er derfor jeg må gjøre dette? Hvis ikke hadde jeg ikke vært den jeg er, og du hadde ikke vært glad i meg. Det er det som er forbannelsen min. At jeg må bry meg. Jeg vet det høres dumt ut. Men politiarbeidet var som et kall for meg. Hvis du skjønner hva jeg mener? Noen mennesker kan se en stakkar ligge i grøftekanten og blø og bare gå forbi fordi det koster å bry seg. Jeg er ikke religiøs. Ikke i det hele tatt. Men den historien som rørte meg mest i mitt barneliv, var den om den barmhjertige samaritan. Han tok seg av mannen i grøftekanten selv om de ikke hørte til samme stamme. Jeg må gjøre dette, for ellers kan jeg miste meg selv Da er det ikke sikkert du vil like den mannen som er igjen, en mann uten ryggrad og selvrespekt. Et restmenneske! Nei, jeg må reise til New Mexico!”

Dona Maria reiste seg og lente seg mot rekkverket på terrassen. Havet skimret som hamret sølv i soldisen.

”Ja vel. Men jeg blir med. Skal du reise, blir jeg med! Jeg går inn og pakker. Du bestiller to billetter på flyet til Albuquerque!”

Ingen kommentarer: