fredag 24. april 2009

”Jeg er redd for såkalt ”gode” mennesker”

og jeg synes det er litt trist at det er slik. Adolf Hitler stelte godt med hunden sin, Blondie. Josef Stalin elsket å la seg avbilde sammen med glade barn, ikke ulikt veldig mange ledere av forskjellig kaliber. I noen sammenhenger var de ”gode” mennesker.

Nylig hørte jeg om en lærer som var elsket av elevene sine, men som var et helvete hjemme. Det minner meg om at Rolf Kirkvaag (sjonkel Rolf) som de fleste i Norge har opplevd som en kjernekar (på radio og i TV), var en diametralt motsatt person hjemme - ifølge sønnen Trond Kirkvaag.

Vi vil gjerne tro at ting forandrer seg til det bedre. Det hjelper på så mangt å se positivt på tilværelsen. Det er NÅ vi lever. Alt var ikke bedre før; det er heller motsatt, mener nå jeg. ”Vi har aldri hatt det bedre enn nå” er et godt utgangspunkt for et godt liv, selv om det ikke er helt sant. Men det må ikke hindre oss i å se det som ikke er bra, selv om det er ubehagelig både å se det og si det.

Når Condoleeza Rice som utenriksminister i USA har gitt tillatelse til vanntortur, såkalt water-boarding, slik det er kommet frem i offisielle amerikanske dokumenter, kvalifiserer det til straff. Da er hun, og de andre medansvarlige (de som har godtatt dette uten innsigelser og de som har utført vanntorturen) skyldige og burde straffes. Dersom det ikke blir tatt ut tiltale, er ikke det amerikanske systemet verdt to sure sild (uforbeholden unnskyld fra meg til silda!). Obama eller ikke Obama.

Når det nå pågår en rettssak i Norge hvor en stefar er tiltalt for å ha drept sin stesønn i Kodal, Andebu i Vestfold, er det mange som har unnlatt å si fra, og som på den måten er ”medskyldige”, om enn ikke i juridisk forstand. BUPA i Vestfold som ikke sa fra. Sykehusleger i Vestfold som trodde at guttens skader kunne være selvpåførte. Rektor på Kodal skole som unnlot å sende bekymret-meldinger fra lærere videre i systemet. Og sikkert flere andre.

Når Steinar Lem skriver om at innvandringen må begrenses (mer utførlig på http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=34&tekstid=2483), reiser mange bust i Norge. Det er såkalt ”gode” mennesker med rett politisk overbevisning som synes det går for langt å DISKUTERE dette! Steinar Lem synes det er galt at den ”muslimske faren” er et tema som skal overlates til Fremskrittspartiet (dette kuriøse partiet som oppstod i et glass eggelikør (et kvalmende fluidum mener JEG etter prøvesmaking)).

For meg ringer varselklokker når mange vil styrte Steinar Lem ut i det politiske mørke fordi han stiller spørsmål ved ”allmenne sannheter”, når det snart ikke går an å diskutere om den globale oppvarmingen er menneskeskeskapt (den kan jo ha naturlige årsaker), når den øverste politiske ledelsen i USA har godkjent tortur i forhør og når personer i helse- og skolesektoren i Vestfold lukker øynene for at et lite barn muligens blir slått helseløs og til slutt drept.

Det er da jeg blir redd for såkalt gode mennesker. Se også Harald Welzer på http://www.forskning.no/artikler/2008/oktober/199480

Ingen kommentarer: