mandag 13. april 2009

”Unntakstilstand i Bangkok og omegn”


KAN være opptakten til borgerkrig i Thailand dersom politiet og hæren ikke trår svært forsiktig i tiden fremover. Den demokratisk valgte statsministeren Thaksin Shinawatra ble styrtet i et ublodig militærkupp i 2006 mens han var i utlandet. I 2008 ble det igjen demokratiske valg og Thaksins tilhengere kom på ny i regjeringsposisjon. Motstanderne (de som stod bak militærkuppet og stengte hovedflyplassen i Bangkok ved årsskiftet) manøvrerte slik at to statsministre ble avsatt. Abhisit (motstander av Thaksin) er nå statsminister. Thaksins tilhengere vil at han og regjeringen skal gå av fordi de urettmessig tilrev seg makten.

Det vi ser er kort sagt en politisk kamp mellom eliten, de rike og middelklassen i Thailand og resten av Thailand. Det blir neppe noen løsning på konflikten før den nåværende regjeringen går av og det blir nyvalg. Forutsetningen for en løsning er at begge sider da respekterer valgresultatet og i hovedsak lar uoverensstemmelsene utspille seg på parlamentarisk nivå.

Inntil det blir en politisk løsning på konflikten vil det nok være mest fornuftig å legge planlagte reiser til Thailand på is dersom man har mulighet til det.

HVORDAN BILDET TIL VENSTRE ER KOMMET INN, ER FOR MEG EN GÅTE!!!

Ingen kommentarer: