onsdag 2. desember 2009

”Den logiske sandkassen – politikernes lekegrind”

Sier jeg ”hest”, vet du hva jeg mener ganske presist. Det samme gjelder andre begreper med rimelig presise avgrensninger som ”båt”, ”kristentro”, ”morgensol”, ”vakuum”, osv, osv.

Ganske annerledes er det med mange av de begrepene som drysser ut av politikermunn. Under dekke av logisk stringens og fornuft er det ofte politisk demagogi som rår.

Under dekke av det demagogiske begrepet ”fremskritt” har et parti som for ikke lenge siden befant seg helt på sidelinjen, vunnet frem. Hva slags fremskritt er det dette partiet står for.

I Norge har vi en rekke departmenter. Se listen nedenfor. Departementene arbeider med sak og burde således ha klare og entydige navn som viste hva de arbeidet med. Noen departementer har dessverre demagogiske benevninger som klart forteller om målene de arbeider mot. Et navn er så klart bare et navn, men navnene er neppe tilfeldige. Navnene uttrykker en sannhet som ikke ER en sannhet. Navnene uttrykker et ØNSKE om å være en sannhet.

1. Arbeids- og inkluderingsdepartementet
2. Barne- og likestillingsdepartementet
3. Finansdepartementet
4. Fiskeri- og kystdepartementet
5. Fornyings- og administrasjonsdepartementet
6. Forsvarsdepartementet
7. Helse- og omsorgsdepartementet
8. Justis- og politidepartementet
9. Kommunal- og regionaldepartementet
10. Kultur- og kirkedepartementet
11. Kunnskapsdepartementet
12. Landbruks- og matdepartementet
13. Miljøverndepartementet
14. Nærings- og handelsdepartementet
15. Olje- og energidepartementet
16. Samferdselsdepartementet
17. Utenriksdepartementet

Finansdepartementet er greit. Der arbeider de med finanssaker, for å si det enkelt. Arbeids- og INKLUDERINGSdepartementet får derimot terningkast 6 i demagogi. Barne- og LIKESTILLINGSdepartementet er ikke langt unna. Det samme gjelder for KUNNSKAPSdepartementet. FORNYINGS- og administrasjonsdepartementet og Helse- og OMSORGSdepartementet får muligens bare 4 eller 5.

For å illustrere hva jeg mener, døper jeg om noen departementer. Justis- og politidepartementet blir til RETTFERDIGHETSdepartementet. Når det gjelder Kultur- og kirkedepartementet, fjerner jeg kulturdelen og endrer navnet til FRELSESdepartementet.

Til å lede det hele erstatter jeg Statsministeren med SANNHETSministeren.

Om du skjønner hva jeg mener, når jeg ovenfor nevner den logiske sandkassen.

Da stopper jeg der. NESTEN. Men jeg kan ikke la være å nevne NAV, monsteretaten som forvalter mest penger av noen etat i Norge. Jeg mener navnet eller akronymet (forkortelsen) NAV som faktisk ikke betyr noen ting. NAV står ikke for noe i det hele tatt. Man bare koblet sammen tre bokstaver fordi man ikke maktet å finne frem til et samlende navn på etaten. Utrolig, men SANT!

Ingen kommentarer: