onsdag 5. mai 2010

”Putins penger – hvor kom de fra?”

Registrerte forleden at Vladimir Putin stod frem (for å vise at han ikke er korrupt!!!) og fortalte at han hadde en inntekt på 700.000 kroner (i rubler selvsagt), et par biler, noen hus og litt til.

Dette står i sterk kontrast til en artikkel i The Guardian ”Putin, the Kremlin power struggle and the $40bn fortune” fra fredag 21. desember 2007. Der skisseres det at Putin er Russlands og Europas rikeste mann.


Hvordan kan han ha greid å samle seg en slik formue ut fra et beskjedent utgangspunkt som KGB-offiser? Om man da tar innholdet i The Guardians artikkel for god fisk.


Da Sovjetunionen raste sammen, var det tallrike gribber som forsynte seg av kadaveret. De fleste, inklusive Putin, burde nok delt fengselsskjebne med Khodorkhovskij (en av mange gribber).


Men slik er ikke virkeligheten, hvor galt er rett (Russland, Kina og mange, mange andre land), opp er ned (Australia), og noen er likere enn andre (Orwell’s Animal Farm).


Jeg kjenner et savn etter en internasjonal domstol med makt og mandat å ta seg av grove økonomiske forbrytelser og andre forbrytelser mot menneskeheten. Det er helt urimelig at despoter og maktmennesker av ulike kaliber skal få ture frem slik de vil, beskyttet av sitt “eget” lands lover.

Ingen kommentarer: