tirsdag 10. august 2010

”HAR DU SETT DEM, MAURENE?”

Der de beveger seg i rekke etter hverandre? Beføler hverandre med antennene når de møtes på den usynlige maurstien som de slavisk ser ut til å følge? Uten at de ser ut til å tenke! AKKURAT SOM OSS MENNESKER!

Vi beveger oss også i flokk og følge. Symptomatisk nok befinner jeg meg, mot min vilje, i maurtuen Bangkok hvor det antagelig befinner seg pluss minus 15.000.000 andre individer av arten homo sapiens sapiens.

Jeg reflekterer over romerne som i flokk og følge dro utover Europa og Nord-Afrika og bygde sitt imperium. Teutonerne (tyskerne) som veltet ut over Russlands stepper under nazibannere – ein Volk, ein Reich, Ein Führer! Sosialister og kommunister som lydig la sitt hode på skafottet og lot seg slakte av Stalin, Mao, Pol Pot, Ho Chi Minh med flere despoter. Hva gikk galt? HVA ER GALT MED HOMO SAPIENS SAPIENS?

Vi kan mene det er bedre stelt i dag. Under Pax Americana. JEG TROR IKKE DET! Se på ulike former for ”slaveri”. Hvordan mange av oss lar oss diktere av moter. Hvordan ”alle” er enige om at drikker som egentig smaker pyton, smaker godt - brennevin, øl etc. Hvordan ”alle” omfavner såkalt gourmetmat som egentlig ikke gjør annet enn å kamuflere den bedritne smaken av kjøtt og fisk (sterkt sagt dette, Atle!). Mosjonshysteriet, mathysteriet, slankehysteriet, tenke riktig-hysteriet, nasjonalhysteriet, gå-på-konserthysteriet, Internetthysteriet og alle de andre formene for hysterier som rir og har ridd menneskeheten.

Ønsket om å gå i flokk må være et enormt sterkt driv. Menneskenes dårskap og dumhet må være tilnærmet grenseløs når vi kan bevege oss i takt til kristendom, islam, buddhisme, andre massereligioner, nazisme, kommunisme og andre politiske ismer og alle de andre tingene som styrer vår atferd i ensrettet retning.

HAR DU SETT DEM, MAURENE?

Ingen kommentarer: