torsdag 13. november 2014

Uvitenskapens tid er over


er overskriften på en artikkel i Dagbladet. http://www.dagbladet.no/2014/11/13/kultur/meninger/kommentar/hovedkommentar/klima/36216408/

Noe pretensiøst kan hende? Hva med alle religionene som roter det til i hodet på folk? Er det ikke heller slik at uvitenskapen har tatt overhånd på tross av besvergelser om at det motsatte er tilfelle?

Når det er en øredøvende konsensus/enighet, er det all grunn til å være skeptisk. Uansett. Ingen har til nå kunnet bevise med 100% sikkerhet at Gud, Allah osv eksisterer eller at den oppvarmingen av jordkloden vi mener å se med sikkerhet, er menneskeskapt.

Homo sapiens sapiens har en egen evne til å finne systemer og sammenhenger der hvor noe slikt ikke finnes. Historien er full av eksempler. Så vidt Atle vet, er historisk tid ennå ikke slutt. Det produseres faktisk historier og sammenhenger uten sidestykke sammenlignet med tidligere tider.

Litt trist er det jo at vår art ikke ser ut til å makte å bøte på de store problemene. Ingen ser ut til å forstå hvordan økonomiske systemer fungerer slik at de kan utvikle seg uten krampetrekninger og markedsmistilpasninger. Vi dreper hverandre som aldri før, men våpnene er blitt mer sofistikerte. Millioner av barn dør av lidelser hvert år som det bare skal koste en dag av verdens forsvarsbudsjett å bøte på. Miljøpratet er verre enn prestenes preiking. Ingen ting konkret ser ut til å skje etter disse miljøkonferansene selv om deltakerne sikkert har det hyggelig sammen.

Krigen mot terror og narkotika er tapt slik det ser ut i dag. Det er neppe mer grunn til å være optimistisk de nærmeste årene. Hvor mange av disse terroristene er ikke blitt forsynt med våpen av nettopp USA? Kampen mot narkotika har ikke vært annet enn en gedigen gavepakke til organisert kriminalitet (tilsvarende alkoholforbudet i mellomkrigstiden).

Politikerne (eller vi) gir f… i hvordan skjebnen til jordkloden blir, kan det se ut til.

Snart er det faktisk jul også – om det er Mammon, Jesus eller f... selv som rår, er vel egentlig ett fett…

Ingen kommentarer: