onsdag 21. august 2019

1001 godnatthistorier - 31. Historien om Tarjei Tanntråd


31. Historien om Tarjei Tanntråd

Det suste i trærne utenfor soveromsvinduet til M. Høsten hadde det travelt, for nå kom vinteren snart. M syntes det nærmet seg tiden for fru Fantasia til å komme nå. Ikke før hadde hun tenkt tanken, så satt feen der. Denne gangen på hodeputen.

-          Hva gjorde du før du la deg, spurte fru Fantasia.

-          Jeg badet i badekaret, sa M. Og lekte litt med de lekene jeg har der. Så pusset jeg tennene og så kom jeg hit.

-          Glemte du ikke noe, spurte feen.

-          Gjorde jeg det?

-          Hva med Tarjei Tanntråd. Trakk du ham ut av boksen?

-          Nei, det glemte jeg.


-          Hadde du visst hvor lei seg han er der inne i boksen, så hadde du trukket ham ut. Han hører alle de andre fortelle om hva de har opplevd når du kommer inn på badet om kvelden. I dag er det lørdag. Tarjei Tanntråd er virkelig trist. For hva har ikke Smyril Smørbukk fortalt om hva han har opplevd.

-          Smyril Smørbukk? Hvem er det?

-          Han er en av de karamellene du spiste for litt siden.

-          Smyril kommer fra Nidarfabrikken i Trondheim. Han er en fløtekaramell, og det er han veldig stolt av. Han er pakket inn i gullpapir. At det ikke er ekte gull, bryr ikke Smyril Smørbukk seg om. Gull er gull, sier Smyril.


-          Denne lørdagskvelden havnet han i godteskålen sammen med mange andre.

-          Connie Cola står ved siden av og følger med. Selv om Laban Seigmann har mange fine farger, har han ingen sjanse når Smyril ligger i godteskålen.

-           
-          Connie Cola synes det er like spennende hver gang å se hvem det er som blir spist først.

-          Connie heier på Smyril Smørbukk for hun vet at når karamellklumpen er ferdigtygget, blir det litt karamellsmak på henne også. Laban Seigmann ser kjekk ut, men han smaker egentlig ikke annet enn sukker, og det har Connie Cola nok av.


-          På badet om kvelden står Tarjei Tanntråd for seg selv og er trist og lei seg. Han hører Tørres Tannbørste fortelle om alle han er i kontakt med. Enten det er Per Potet, Knut Kveite eller andre som har vært innom munnen til M.
  
-          Den som hadde vært tannbørste, sier Tarjei for seg selv inne i tanntrådboksen. - Tørres opplever noe flere ganger hver eneste dag og får høre nytt fra alle verdens kanter, mens jeg må ligge her inne i boksen og ha det mørkt og trist. Ingen kommer og trekker i meg.


Tørres Tannbørste hører hva Tarjei mumler om og synes litt synd på ham.

-          Du vet egentlig ikke hvor godt du har det inne i boksen din, sier han.  Du skulle bare visst hvordan det kjennes når jeg får tannkrem på busten min. Det er nesten så jeg ikke får puste når det skummer rundt meg. Ikke all tannkrem smaker like godt. Ta bare Carl Colgate som ligger i tuben der. Carl tror han er noe bare fordi han heter Colgate til etternavn, men han skulle bare visst hvilken vemmelig fyr han egentlig er.

-          Takke meg til Per Potet og alle de andre grønnsakene som er mer jordnære og ikke later som de er mer enn de er.


-          Til og med Jorunn Jordbær er mye triveligere enn Carl som bare holder på med å skumme hele tiden. Man kan si hva man vil om Jorunn, men hun er iallfall en dame med stil.

-          Når alt kommer til alt, tror jeg du kan være fornøyd med at jeg har gjort grovjobben sammen med Carl Colgate før du slipper til, sa Tørres Tannbørste. – Du kommer så å si til dekket bord. Dessuten får du jo høre alt som skjer i verden uten å arbeide for mye.


-          Javel, sukket Tarjei. – Men det hadde vært fint å bli trukket litt i av og til likevel.

Tarjei Tanntråd så bort på Tor Tanntrådholder som stod like ved siden av. Tor nikket og var enig.

-          Jeg også drømmer om nettene at noen skal bruke meg. Hvorfor skal jeg nesten bestandig bli holdt utenfor?

-          Hvis det er slik de har det, så skal jeg jammen meg stå opp og trekke litt i Tarjei Tanntråd. Kanskje han vil bli litt lykkeligere om jeg gjør det?

Dermed hoppet M ut av sengen og listet seg inn på badet uten at verken mamma eller pappa hørte noe. Hun ristet litt på tanntrådboksen og trakk ut en passe bit med tanntråd. Hun syntes nesten at hun hørte at det sa takk inne fra boksen, men var ikke helt sikker.

Tilbake i sengen dro feen dyna over M.

Trid, tråd, trute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: