fredag 30. august 2019

1001 godnatthistorier - 40. Historien om Petter Pepper


40. Historien om Petter Pepper
-          Atsjoo, atsjoo, atsjoo!
-          Var det for mye pepper i middagen i dag, spurte fra Fantasia. Hun satt på sengekanten igjen.
-          Nei, det klør bare litt i nesen, sa M.
-          Petter Pepper er en skøyer. Han liker å få folk til å nyse. Dessuten er han en liten hissigpropp.
-          Enda han er så liten, spurte M.
-          Nettopp derfor, svarte feen.

-          Hvem skulle tro at en slik liten tass har et sånt ustyrlig temperament? Det er mulig det er fordi han kommer fra India. Der kan det være utrolig varmt om sommeren slik at Petter Pepper blir ladet med energi, futt og fart. Selv om han forsøkte å vokse i skyggen, var det varmt. Det er ikke uten grunn at pepperplantene står rett opp og ned. I India kan det være forferdelig varmt noen ganger.

-          Pepperplantene liker best å vokse i rader ved siden av hverandre. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg tror det er fordi de er sånne hissigpropper at ingen andre planter liker å vokse ved siden av dem.
-          Bare tygg på et pepperkorn, så skjønner du hva jeg mener, sa feen og ga M et lite svart pepperkorn.
-          Nei takk, sa M.
-          Bortsett fra når det var alt for varmt, trivdes Petter godt sammen med alle de andre pepperkornene. Selv om det ikke skjedde så mye på busken der han holdt til, var de mange sammen og de hadde alltid ett eller annet å prate om. Det kunne være en larve som kom krypende og nesten skremte vettet av alle sammen. Bortsett fra Petter da. Han var kjekk og lot som ingenting selv om han var livende redd han også.

-          Da en fæl larve kom krypende, hylte pepperkornene av skrekk, men Petter bet tennene sammen inne i skallet sitt og forsøkte å late som det ikke var noe å engste seg for.
-          Så kom dagen da Petter ble plukket av busken der han hadde levd hele livet. En mann gikk forbi med en kurv bak på ryggen og røsket ham av. Det gjorde så vondt at Petter ble sint. Men hva kunne han si? Han kom sammen med mange andre pepperkorn som han ikke kjente. Alle var engstelige for hvordan det skulle gå med dem.
-          Pytt, sa Petter. – Det går sikkert bra. Det gjør det nesten bestandig. Bare tenk på den fæle larven som kom krypende. Den bare gikk sin vei.
-          Så skjedde alt i full fart. Det gikk så fort at det helt surret seg til for Petter.
-          Før han visste ordet av det, hadde han havnet i et lite glass sammen med mange andre svarte pepperkorn. Han kjente ingen av dem, men de lå så tett at snart var de gode venner alle sammen.
-          Glasset ble satt i hylle i krydderbutikken sammen med mange andre glass. Her var Kåre Koriander, Sigrid Sennepsfrø og mange, mange andre. Alle lurte de på hva som lå foran dem.
-          Allerede dagen etter at Petter ble satt i hylla, ble han plukket ut. Han skjønte fort at han var heldig, for han ble kjørt til en restaurant. Der var det ikke hvem som helst som arbeidet. Alle gikk rundt i hvite klær og viftet med store, skarpe kniver. Hadde det ikke vært for at Petter var så liten at han visste at ingen kunne skjære i ham, hadde han blitt redd.

-          Da døren gikk opp til restauranten, så at han at det var pyntet til fest. Selv om han ikke var flink til å lese, så han at det var skrevet «God jul» mange steder.
-          Av de andre på kjøkkenet fikk han høre at det var tid for noe de kalte julebord. Ingen forstod helt hva det var for noe, men alle følte at det var noe viktig de snart skulle oppleve. Kokker løp rundt over alt og hadde det veldig travelt. Det var en kokkelering uten like.

-          Petter Pepper havnet på en benk sammen med Siri Sylteagurk, Salve Sennepsfrø, Lotte Løk, Sune Sukker og flere andre som han ikke visste navnet på. Edvin Eddik stod ved siden av og så på. Deretter gikk det i full fart. Petter ble stappet i et glass sammen med alle de andre. Deretter ble de blandet sammen med Edvin Eddik og satt lokk på. Alle sammen ble litt sure nå. De skulle bli pickles, var det noen som sa, men de som lå i glasset ble bare surere og surere.
-          Etter noen dager i et mørkt skap, ble de båret ut i restauranten. For et syn!

-          I picklesglasset ble det helt stille. De glemte at de var sure. Så mye å se på!
-          Nå gikk det slag i slag. Restauranten ble fylt av mennesker som beveget seg rundt og forsynte seg. Noen så ut som de ikke gjorde annet enn å spise hele dagen.
-          Petter havnet på en tallerken sammen med Sala Skinke og Lasse Laks, men de rakk ikke mere enn å hilse på hverandre før Petter kom mellom jekslene til Julius Julebordgjest og ble tygd i småbiter.
-          Oj, det pepperkornet var sterkt, sa Julius og spyttet Petter Pepper ut. Petter var helt knust, så lei seg ble han.
Pepp, papp, pute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: