fredag 28. november 2008

”Ulike begrepers reelle innhold – 2”


Brorskap! Hva er nå det? Hvis man deler noe broderlig, må nødvendigvis en sitte igjen med ”brorparten” (engelsk: the lion’s share!), det vil si den største delen! Å dele noe søsterlig vil si at alle får likt.

Brødre i ånden, svirebrødre, brødrefolk, trosbrødre, ordensbrødre (munker). Brorskap er helt tydelig et ekskluderende begrep. Som sådan er det brukt til å øve urett og vold mot andre som ikke tilhører brorskapets snevre krets.

Det er virkelig synd!!! at verdenserklæringen om menneskerettighetene inneholder at vi ” bør handle mot hverandre i brorskapets ånd."

Kain og Abel var de første i kristen mytologi som viste hva sant brorskap innebærer. Hørt om ”Kains merke”?

”Brorskap” inneholder så mange negative konnotasjoner at det er langt over min ringe forstand at ordet er tatt med i menneskerettighetene. Det må være en glipp eller et fromt ønske om å endre begrepsinnholdet i positiv retning. Men fromme ønsker endrer ingen virkelighet!

Det må være lov å minne om hvordan kristne brødre har slaktet hverandre ned i millioner. Muslimske brødre har også handlet i brorskapets (?) ånd. Stalin og de sovjetrussiske kommunistene sultet mer enn 7 millioner ukrainere til døde i begynnelsen av 30-årene i et forsøk på å likvidere kulakene som gruppe.

Også her er listen over eksempler lang som et vondt år. Og den vokser for hver dag.

Derfor siterer jeg igjen Harald Welzer (http://www.forskning.no/artikler/2008/oktober/199480): ”Selv er jeg redd for såkalt gode mennesker. De er lite fleksible.”

Ingen kommentarer: