søndag 3. oktober 2010

”KAN VI STOLE PÅ DEM, MYNDIGHETENE?”


 Det nedenstående er sakset fra Dagbladet i sin helhet
http://www.dagbladet.no/2010/10/01/nyheter/innenriks/helse/me/vaksine/13638589/

”(Dagbladet): - ME-saken kan ha skapt problemer for Folkehelseinstituttet ved at folk er blitt skeptiske til HPV-vaksine og svineinfluensavaksine. Det er uheldig for vaksinesaken i Norge at folk har mistet tillit til dem som skal forvalte vaksinene, sier professor i barnesykdommer Ola Didrik Saugstad ved Oslo universitetssykehus til Dagbladet.

Saken til medisinprofessorens ME-syke sønn er den eneste av 329 slike saker hvor Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har funnet at det er årsakssammenheng mellom meningokokk B-vaksina og utvikling av ME. Tidligere i år fikk 35-åringen nær 6,5 millioner kroner i erstatning.

Saugstad var sakkyndig vitne i saken til den ME-syke tobarnsmora Anne May Eknes (34) som startet onsdag denne uka i Oslo tingrett. Eknes fikk vaksine mot meningokokk B som 15-årig ungdomsskoleelev 25. november 1991.

Saken er den første av to pilotrettssaker som skal avgjøre skjebnen til de mange ME-syke som var blant 180 000 ungdomsskoleelever som fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i åra 1988 til 1991 og som nå fremmer erstatningskrav.

- Skuffende

Ola Didrik Saugstad har engasjert seg i ME-saken i en årrekke, etter at sønnen ble syk i 1991. Han har involvert seg i en rekke enkeltsaker hvor folk er blitt ME-syke etter vaksina mot hjernehinnebetennelse.

- Det er skuffende at ofrene må gå rettens vei. Staten bør vise større sjenerøsitet, tatt i betraktning at det i forbindelse med vaksineforsøket ble lovet at tvil om bivirkninger skulle komme skadelidte til gode, sier Saugstad.

Medisinprofessoren reagerer sterkt på at ME-syke med «klare saker» har fått avslag på krav om erstatning.

- Ei ung jente var toppidrettsutøver. Hun kan dokumentere ut fra treningsdagboka si at det ble bråstopp etter at hun hadde fått vaksina. Jeg er ikke i tvil om at flere burde fått erstatning. Disse menneskene har lidd mye. Jeg ser heller at én for mye enn én for lite får erstatning, sier Saugstad.

«Grundig vurdering»

Vaksineprosjektet var et forsøk som ble satt i gang av Folkehelseinstituttet, og ble i ettertid betegnet av kritikere som et gigantisk eksperiment med unge kropper. Vaksinen ble aldri innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

NPE har til nå mottatt 329 saker til behandling hvor pasientene mener deres ME (kronisk utmattelsessyndrom) er forårsaket av vaksina mot hjernehinnebetennelse. I 256 av sakene er erstatningskravet avslått, to saker er avvist og 67 saker er henlagt. Tre saker er fremdeles til behandling hos NPE.

Ola Didrik Saugstad uttalte i retten at det var heldig for sønnen at han raskt tenkte på en mulig sammenheng mellom vaksina og sykdommen. Han sier NPE må svare for hvorfor hans sønn er den eneste som har fått erstatning.

Norsk Pasientskadeerstatning opplyser om at sønnen ble gitt medhold etter «grundig vurdering». Utover dette kan ikke NPE kommentere saken ytterligere, da de er bundet av taushetsplikt.”

Sakset fra Dagbbladets nettutgave

Ingen kommentarer: