fredag 1. oktober 2010

”Mer om Treholtsaken”


Nedenstående er sakset fra flere kilder og sydd sammen av meg.

Egil Ulateig skriver at de fleste av oss var såre fornøyd med anklagene og dommen mot Arne Treholt midt på åttitallet – de av oss som hadde tillit til den norske stat og dens forskjellige organer.

Velger vi nå å stole på Lund-kommisjonen og en navngitt tidligere POT-spaner, vet vi at statens øverste ledelese, deriblant tidligere statsminister Willoch og tidligere justisminister Røkke, sto ansvarlig for alvorlig kriminalitet begått av norsk politi over en lang periode. Siden ”man” visste at Treholt hadde kontakt med sovjetrussere som arbeidet i KGB, kunne spionsaken faktisk vært løst om man hadde tatt opp dette som en personalsak på et tidlig tidspunkt. Senere lot blant annet statsminister Kåre Willoch Treholt få tilgang til opplysninger på Forsvarets høgskole, opplysninger som ifølge Willoch kostet flere forsvarsbudsjett å rette opp. Det er på tide at tidligere statsminister Willoch og tidligere justisminister Røkke stilles til ansvar og må forklare seg på nytt om disse forholdene.

Kan vi stole på Lund-kommisjonen, som unnlot å oppfylle sitt mandat om å “(…)granske alle forhold i forbindelse med påstander om (…) ulovlig eller irregulær overvåkning av norske borgere. De eventuelle saker og spor som måtte finnes i de offentlige tjenester, skal følges og avklares så langt dette er mulig.(…)”?

Kan vi stole på tidligere statsminister Harlem Brundtland og tidligere justisministre Holt og Faremo som unnlot kritisk å sammenholde Lund-kommisjonens rapport med mandatet?

Hvorfor må vi finne oss i at nåværende forsvarsminister(!) Faremo avfeier spørsmålet om hva justisdepartementet var informert om med at hun hverken vil bekrefte eller avkrefte noe som helst? Hva slags ansvarlighet er dette?

Hvilken tillit skal vi ha til tidligere POT-sjef Erstad, som nå sier at han ‘hørte rykter’, men lot dem fare?

Hva skal vi mene om etterforskningsleder Tofte, som formodentlig iverksatte den kriminelle virksomheten – fortjener han fortsatt Kongens ‘gullmedalje’?

Førstestatsadvokat Quigstad kommenterer at den ulovlige videoovervåkningen ikke “svekker bevisene” i saken mot Arne Treholt. Det er utvilsomt sant, ettersom det i saken, ifølge bl.a. Gjenopptagelseskommisjonen, ikke finnes et eneste kjent konkret bevis for kompromittering av informasjon som kan skade norske sikkerhetsinteresser.

Når statens maktapparat, blant annet regjeringer og politi oppfører seg slik, ser gjennom fingrene når det gjelder klare lovbrudd, kan makteliten utfolde seg uten begrensninger.

Dette er en tillitskrise av dimensjoner. Uansett hva makteliten gjør nå, kan den risikere å fremstå som korrupt for ettertiden.

Ingen kommentarer: