søndag 26. oktober 2008

”Miljøvennlig mat og andre konsumentprodukter – hva med en CO2-deklarasjon?”


Jeg hadde reist over 8.000 kilometer. Et par dager senere stod jeg ved frysedisken i Norge. Der og da bestemte jeg meg for en pakke marinerte laksestykker. Av mangel på annet lesestoff ved stekepannen leste jeg det som stod på emballasjen. Stor var min forbløffelse da jeg oppdaget at laksen kom fra Norge, var pakket i det samme landet jeg kom fra og så sendt tilbake. Laksen hadde altså reist over 16.000 kilometer for å komme tilbake til opprinnelseslandet. Hadde jeg visst det, hadde jeg kan hende landet på fersk makrell fra Skagerak?

Men jeg tror likevel jeg hadde kjøpt den langveisfarende laksen. Norsk laks er norsk laks. Ikke sant? Igjen må jeg bekjenne mine miljøsynder: Som skrevet ovenfor, hadde jeg jo selv tatt fly over 8.000 kilometer. Dessuten hadde jeg SYKLET til butikken (det skal være mer miljøvennlig å ta bilen for den ekstramaten man må spise for å bevege seg til butikken for egen maskin forårsaker mer CO2-utslipp enn det drivstoffet man forbruker med bil). I tillegg skriver jeg på en PC (det sies at produksjonen av PC-er står for 2% av verdens årlige CO2-utslipp – like mye som verdens flypark slipper ut). Dette var en digresjon. Best å stoppe nå før miljødigresjonene tar overtaket – det er så alt for mange av dem…

Så til saken: Når kommer alle varer med en CO2-deklarasjon? Dersom det er viktig å bremse/redusere utslippene av drivhusgasser (de er flere enn CO2, bare så det er nevnt), bør forbrukerne ha mulighet til å velge den varen som forårsaker minst utslipp av drivhusgasser. Er du ikke enig?

Nå går jeg ut og sår noen grønnsakfrø. Jeg putter dem rett i noen små hull jeg lager i jorda. Ingen grunn til å bruke spade. Da forbruker jeg bare energi. Jeg har en lokal avtale med en ku om at hun får spise gresset like ved mot slippe fra seg en ruke eller to så nær grønnsakene som mulig. Ikke noe kunstgjødsel her, nei. Så er det bare å sette seg ned og vente. På den måten forbrenner jeg et minimum av energi. Og kjenner meg veldig, veldig miljøvennlig. All grunn til å smile nå, Atle! Hadde bildet vært bredere, ville smilet vært det også.

Ingen kommentarer: