mandag 22. desember 2008

”Wergeland – nå med ADHD og bipolar lidelse”


Jeg har nevnt Henrik Wergeland før (han med vi små en ALEN lange). I 1969(!!!) fikk han diagnosen manisk-depressiv (nå bipolar lidelse) av psykiateren Kristen Austarheim i en doktoravhandling ved Universitetet i Bergen. KAN HAN HA STÅTT PÅ VENTELISTE SÅ LENGE?
Nå ville Henrik muligens fått behandling i barnepsykiatrien, skriver overlege Nils Olav Aanonsen ved Ullevål universitetssykehus i en artikkel i det nye nummeret av Tidsskrift for Den norske legeforening (desember 2008). Aanonsen arbeider ved Epilepsienheten på Ullevål. Han hevder at Henrik Wergelands liv var preget av hyperaktivitet og impulsstyrt atferd. Artikkelen konkluderer med at det er sannsynlig at dikteren i dag ville fått diagnosen ADHD. (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2830141.ece)
MED KAPASITETSPROBLEMENE I BARNEPSYKIATRIEN TROR JEG HENRIK KAN VÆRE GLAD AT HAN ER DØD. HADDE HAN BLITT SATT PÅ RETALIN ELLER ANDRE MEDIKAMENTER, ER DET OGSÅ MULIG AT 17-MAIFEIRINGEN I NORGE HADDE HATT EN ANNEN KARAKTER.
Vi følger spent med i serien som diagnostiserer kjente personligheter om da ikke redaktøren av Tidsskrift for Den norske legeforening har fått et epileptisk eller apoplektisk anfall og trykkingen av artikkelen er en glipp.

Ingen kommentarer: