søndag 5. desember 2010

”USA, France, China – same shit”


Have a look at this article from the Swedish newspaper Dagens nyheter below:


”Reporterorgan fördömer hetsjakt på Assange

Publicerat 2010-12-04 14:52
Organisationen Reportrar utan gränser fördömer cyberattackerna och de politiska påtryckningarna mot Wikileaks. Man säger sig vara chockad över att länder som Frankrike och USA agerar på liknande sätt som Kina.
Skriv ut   Textstorlek

Dela med andra:






Annons:
Reportrar utan gränser, RSF, uttrycker i ett uttalande på sin hemsida på lördagen upprördhet över hur Wikileaks jagas efter de senaste publiceringarna och oro över extrema uttalanden angående frontfiguren Julian Assange från amerikanska myndighetspersoner.
Organisationen beskriver hur Wikileaks efter publiceringen av några hundra av de 250.0000 diplomatiska telegram man säger sig ha tillgång till jagats mellan servrar över världen:
Annons:
Först var Wikileaks tvunget att flytta sin sajt från servrar i Sverige till servrar i USA kontrollerade av näthandelsföretaget Amazon. Därefter utsattes Amazon för starka påtryckningar från den amerikanska senatens utskott för inrikes säkerhet, i synnerhet från dess ordförande Joe Lieberman.
Lieberman har tillsammans med två andra senatorer i USA lagt fram ett lagförslag som skulle göra det lättare att vidta rättsliga åtgärder mot Wikileaks och dess grundare i framtiden
Efter att ha kastats ut från Amazon fann Wikileaks skydd för en del av sitt innehåll hos det franska internetbolaget OVH. ”Men i dag sade den franska ministern för digitala frågor Eric Besson att Frankrikes regering undersöker sätt att förbjuda värdskap för Wikileaks sajt”, skriver reporterorganisationen.
RSF konstaterar vidare att flera länder som är kända för sin bristande respekt för yttrandefrihet, som Kina och Thailand, har blockerat tillträdet till cablegate.wikileaks.org, där tillgång till de läckta diplomattelegrammen finns.
Det är första gången det görs försök av det internationella samfundet att censurera en webbsajt som är dedicerad principen om öppenhet, konstaterar RSF, som säger sig vara ”chockat över att yttrandefrihetspolitiken i länder som USA och Frankrike plötsligt hamnar i linje med Kinas”.
”Reportrar utan gränser kan bara fördöma denna beslutsamhet att hetsa mot Assange och upprepar sin övertygelse att Wikileaks har rätt enligt den amerikanska konstitutionen att publicera dessa dokument”, skriver organisationen, som också säger sig alltid ha försvarat principen om nätneutralitet, dvs att informationen på nätet ska kunna vara fri oavsett leverantörer och regeringar.
Anders Bolling
anders.bolling@dn.se

Ingen kommentarer: