lørdag 29. juni 2019

3. HISTORIEN OM TORSTEIN TORSK OG SKJEGGET HANS

HISTORIEN OM TORSTEIN TORSK OG SKJEGGET HANS
M lå og vred seg i sengen. Hun fikk ikke sove. Hvorfor kunne hun ikke bare lukke øynene, og så var det plutselig morgen?
-          Hallo, var det noen som sa. Sannelig var det fru Fantasia som stod ved siden med stjernekappen over skuldrene.
-          Har du en ny godnatthistorie i kveld også?  spurte M. -  Hvor ble det forresten av den sommerfuglen som du fortalte om sist?
-          Den som visste det, svarte fru Fantasia. - Blir det enda noen varme dager, kan du nok ennå se dagpåfugløyene flagre omkring. Men nå må du legge deg ned, så skal jeg fortelle deg om Torstein Torsk og skjegget hans.
-          Har torsker skjegg??
-          Ja, det har de. Og de er veldig stolte av det. Det er ikke mange andre fisker som har skjegg. Det kjedelige er at mange av de andre fiskene som ikke har skjegg, er veldig misunnelige. Noen ganger gjør de alt de kan for å erte torsken. De napper den i skjegget, biter den i halen og gjør mange andre ting. Det er derfor det er så lett å få torsk når du pilker. Torsken tror det er småfisk som vil erte, og så prøver den å jage dem bort.




-          Den har skjegget rett under munnen. Det er lett å forstå hvorfor småfisk liker å nappe i den lille skjeggtafsen.
-          Torstein Torsk bor i Skarnsundet, rett under Skarnsundbroa. Har ikke du vært og fisket der, M?
M nikket.


-          Der holder han til sammen med hele familien sin.


-          De svømmer rundt og koser seg. Alle sammen så har de skjegg, men det er Torstein som synes han har det fineste skjegget. Han liker å svømme like over bunnen for riktig å vise seg frem. Dere nede bor Knut Kveite og Stein Steinbit. De synes Torstein Torsk er litt av en blære der han stryker like over dem. Noen ganger kiler han dem på ryggen bare for å fortelle dem at han er der og har det fineste skjegget i Skarnsundet.
-          Knut Kveite er diger. Kjempediger. Han veier sikkert over hundre kilo. Det er derfor han stort sett holder seg nede på bunnen. Hvorfor svømme rundt når han har to øyne på oversiden og kan følge med på alt som skjer under Skarnsundbroa?


-          Knut Kveite har mang en gang tenkt at Torstein Torsk trenger en skikkelig lærepenge, men hvordan skal han få til det? Han har snakket både med Berit Breiflabb og Stein Steinbit som også liker å svømme rundt nær bunnen.


-          Berit er nesten den styggeste fisken i havet. Hun har et kjempegap fullt av skarpe tenner. Stein Steinbit er ikke akkurat pen han heller, men der bryr han seg ikke noe om.

-          Som de sier, begge to. – Vi er pene nok som vi er. Selv om vi ikke har skjegg slik som Torstein Torsk.
-          Jeg har en idé, sa Berit Breiflabb. – Nesten hver dag har jeg sett Finn Fisker ro ut for å sette torskeruser. Det er fordi jeg liker å være der han ror til lands med fangsten. Han gjør opp fisken og slenger lever og andre godsaker ut nesten rett i munnen min. Siden Torstein er så innbilsk, skal vi nok greie å lure ham.
Som sagt, så gjort. De ropte på Torstein Torsk.
-          Du som er så vakker, sa Berit Breiflabb. – Har du hørt at det skal være en konkurranse her i Skarnsundet for å finne den peneste torsken med det flotteste skjegget? Konkurransen starter i kveld ved brokaret på Inderøysiden av Skarnsundbroa. Der blir det satt ut bur slik at de torskene som vil være med, bare kan svømme inn i burene. I løpet av natten skal vi andre fiskene i Skarnsundet kåre vinneren. Du som har slikt et fint skjegg, Torstein, er vel nesten sikker på å vinne.
-          Torstein slo et slag med halen. Så var han borte.
-          Da kvelden kom, rodde Finn Fisker ut med rusene sine.


Da en stor, fin ruse kom seilende ned mot bunnen, var Torstein Torsk den første som svømte inn.
-          Der lurte vi ham, sa Knut Kveite og Stein Steinbit til hverandre. – Nå er vi kvitt ham og skrytet hans. Endelig skal det bli fred å få her i Skarnsundet.
-          Men det de to ikke visste, var at jeg, fru Fantasia hadde sett alt sammen. Jeg syntes synd på Torstein der han ikke kunne komme ut. Derfor hoppet jeg ut i vannet (Brrrr! Det var veldig kaldt). Vel nede på bunnen fant jeg frem tryllestaven og drysset støv over nettet i rusen slik at det gikk an å komme ut. Samtidig passet jeg på å slå på skjegget til Torstein slik at det ble like kort som skjegget til de andre torskene i Skarnsundet.
-          Fra den dagen sluttet Torstein Torsk å svømme rundt og blære seg. Nå var han ikke til å kjenne igjen fra de andre torskene i Skarnsundet.


-          Hvis du ser godt etter, kan du kanskje se at det er Torstein som er øverst i midten av bildet?
-          Snipp snapp snute, så var skjegget og historien ute.
-          Da er det god natt til deg, M.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: