lørdag 15. juni 2019

En hjertesak - kapittel 36


Kapittel 36

Koffertene var pakket. Li Cheng hadde lukket dørene til alle rom i leiligheten og festet nærmest usynlige hår mellom dørene og dørkarmene. For sikkerhets skyld hadde han fjernet og pakket ned harddiskene til PC-ene i håndbagasjen. Så låste de seg ut.

De hadde vært effektive siden telefonsamtalen med Mendoza for en uke siden. Wei Ling og Li Cheng hadde bygd opp et opplegg hvor de som var med selv hadde sterke økonomiske interesser av å opprettholde systemet. Det var som i multilevel marketing, MLM, markedsføringsopplegget i varehandelen som hadde brakt mange stor rikdom. Den eneste befatningen de trengte å ha med det hele, var å formidle navn og nødvendige data til transplantasjonsklinikkene og til reisebyråene som ordnet med flybilletter og hotellrom den første natten. Betalingen til reisebyråene gikk automatisk fra  flere bankkonti på Cayman Island.

Flyet fra Don Muang var i rute. Det var flybytte i Tokyo. Derfra var det en problemfri flytur til Los Angeles. De eneste problemene rørte seg nå i hodet til Li Cheng. Arbeidet den siste uken hadde gitt ham mange praktiske ting å tenke på, men nå, på flyet fra Tokyo, meldte de plagsomme tankene seg med full styrke.

På et eller annet tidspunkt var livet hans kommet ut av kurs. Han hadde fløyet gjennom livet med autopiloten skrudd på, akkurat som denne Boeing 747-maskinen som nå var oppe i marsjhøyden på 36000 fot.

Når han tenkte etter, måtte det ha startet alt i barndommen. Foreldrene var middelsstore bønder som hadde miste jorden de eide i årene etter revolusjonen i 1949. I løpet av oppveksten hadde han forstått at de gjemte en bitterhet som de var nødt til å skjule. Den revolusjonære entusiasmen kom i bølger mens Mao Zedong levde, og han var selv blitt revet med. Utad skammet han seg over foreldrene sine. Først da han ble eldre og bildet av formann Mao var blitt mer nyansert, hadde han forstått at Kinas ungdom var blitt brukt i et maktspill av mennesker som var mer opptatt av seg selv enn av folkets ve og vel.

Nå hadde han selv gått i den samme fellen. I Wuhan hadde arbeidet hans vært låst i et sett av regler som skulle tjene sosialismen og skape økonomisk fremgang for det kinesiske folket. En kort tid etter at han og Wei Ling forlot Kina, hadde han kjent en umåtelig frihet. Det var før virkeligheten igjen hadde festet et jerngrep rundt ham. Men det var jo hans eget valg. Han hadde selv ansvaret for han hadde gjort. Eller var det Wei Ling som hadde skjøvet på? Nei, hun hadde jo bare støttet ham da han tvilte på om det var noen fremtid for dem i Kina.

Hun satt ved siden av ham og halvsov. Alle bekymringer så ut til å være strøket bort fra ansiktet hennes. Det var noe av det han satte pris på hos henne. Evnen til å la bekymringer prelle av. Li Cheng bøyde seg over henne og kysset henne på pannen. Hun ynket seg svakt, men åpnet ikke øynene.

Carlos Mendoza ventet på dem på flyplassen og brakte dem smertefritt til hotellet. Bel Air. Det samme som sist. Han var overmåte hyggelig. Men enda mer enn før fikk Li Cheng at inntrykk at han lignet en slange.

Før de skiltes, hadde de avtalt et møte neste morgen. ”Dere er vel trette etter reisen,” var det siste Mendoza sa. Han smilte. ”Håper dere får en god natts søvn.”

”La du merke til det smilet,” var det første Li Cheng sa da de kom opp på hotellrommet. ”Den mannen er garantert ikke til å stole på.”

Wei Ling blåste av ham. ”Vent med å trekke noen konklusjoner til i morgen etter møtet! Vi vet ikke hva det er de vil snakke med oss om. Sannsynligvis er det bare noen tekniske detaljer. Reisen har vært lang, og jeg er trett. Jeg foreslår rett og slett at vi legger oss.”

Etter frokost dagen etter ble de hentet av en drosje. Møtet skulle være på det samme hotellet som sist, og de tok heisen opp til femte etasje og fant frem til rom 553. De banket på og åpnet døren. Carlos Mendoza, Stephen Esdaile og Alistair Lewis stod samlet rundt et rundt bord. At de diskuterte noe, var tydelig. De to legene så litt opphisset ut, men greide nesten å skjule sinnsbevegelsen bak et smil da de håndhilste på kineserne.

Stephen Esdaile hentet et trillebord med forfriskninger, spurte de andre hva de ville ha og skjenket i.

Etter å ha tatt en slurk av sitt eget glass og satt det fra seg, begynte han. ”Dessverre oppdaget vi at vi måtte ha et nytt møte med dere. Det har dukket opp en del forhold som vi ikke forutså. Å drøfte disse tingene over telefon, anså vi som umulig. Carlos Mendoza og Alistair Lewis har bedt meg legge frem en del momenter som har kommet frem siden sist vi snakket sammen. For det første, bare for å ha sagt det, er det ingen problemer fra vår side knyttet til den økonomiske avtalen vi inngikk forrige gang. Heller ikke er det vanskeligheter med den medisinske siden. Her fungerer alt slik det gjorde den gangen dere arbeidet for Kina. Som dere sikkert har skjønt, dreier det seg om sikkerheten. Jeg regner faktisk med at dere har tenkt litt på dette selv?” Esdaile så på Wei Ling og Li Cheng.

Wei Ling nikket. ”Det er helt klart en ulempe at det er veldig mange mennesker som blir involvert når vi skal rekruttere donorer på denne måten. At det blir snakk om dette, for eksempel i Pattaya, er umulig å unngå. Nå er det positivt for oss. Vi har allerede køer av kvinner som ønsker å reise. Men hvis det blir rykter om at det er mange som ikke kommer tilbake uten at det gis noen grunn, har vi virkelig et problem. Ellers trodde jeg vi var samstemte om at her måtte dere greie å produsere troverdige historier slik at de pårørende ble roet ned. Dere må også sørge for at disse historiene når frem til familien. Var vi ikke enige om det?”

Alistair Lewis reiste seg og begynte å gå frem og tilbake. ”Jo, det stemmer nok det,” sa han. ”Men det er antallet som er ankepunktet vårt. Før eller siden vil boblen sprekke, tror vi. Selv om det vil ta år før noen krever å komme til bunns i  en eller annen forsvinning, regner vi med at det en eller annen gang vil bli stilt krav om etterforskning. Det kan vi ikke ta sjansen på. Carlos Mendoza og hans folk kan nok sørge for at folk forsvinner smertefritt, men vi har liten kontroll over hva familie og pårørende vil gjøre. Vi kan roe dem ned med penger og fortelle hva som har hendt, men det er ikke sikkert alle vil finne seg i det. Derfor har Mendoza et forslag som vi gjerne vil at dere skal tenke på.”

Carlos Mendoza skjenket glasset kvart fullt med whisky og fylte opp med soda. Han tok en dyp slurk og pustet ut før han begynte.

”Jeg har kontaktet kolleger i Kina,” sa han, ”og de var mer enn villige til å hjelpe. Mot et ikke ubetydelig honorar, riktignok. Men de ville gjerne hjelpe. Vi har diskutert et helt konkret opplegg som vil tette mange sikkerhetshull. Det er et faktum at arbeidsløsheten i Kina er enorm. Og den kommer til å stige i årene fremover. Mange kinesere er villig til å gjøre nesten hva som helst bare de øyner muligheten til et bedre liv. I Europa vet vi at mange flyktninger og andre betaler store penger for å bli smuglet over til et annet land hvor fremtidsutsiktene er bedre. Båten de flykter i, er ofte i svært dårlig tilstand. En liten storm og båten går ned med alle om bord. Planen vår er i korthet denne. Vi fyller opp skip med folk som vil ha et bedre liv i Vesten. Noen skip kommer frem. Andre synker, og de som er ombord drukner. Det vil si, de drukner ikke. Det er bare noen som drukner for at det skal se ut som skipsforlis. Resten blir tatt hånd om av oss. De blir internert i et kortere tidsrom før de blir donorer. Ingen spør etter dem fordi alle tror at de gikk ned med skipet. Som sagt. Noen drukner og blir funnet drivende i sjøen eller på strender i nærheten. Vi sørger for at vrakgods fra båtene også blir funnet.”

Mendoza smilte et ondt smil. ”Opplegget er kort og godt ”vanntett”, om jeg skal si det selv.” Han lo en liten latter som om han hadde sagt en morsomhet.

”Jeg tror nok du har glemt en ting,” ymtet Wei Ling frempå. ”Kina er fremdeles på mange måter et lukket samfunn, og myndighetene har informanter på alle nivåer. Også blant kriminelle. Det ville forundre meg om de ikke allerede vet at du har kontakter i det kriminelle miljøet, og da har vi et nytt problem.”

”Det er heller tvert om, er min mening.” Mendoza smilte enda bredere. ”Hvorfor skulle Kina kvitte seg med gullegget? Hvis staten og partier får vite om virksomheten vår, vil de brenne av lyst etter å overta, og hvem har da noe problem? Da er iallfall alle mine problemer løst, og pengene vil strømme inn i overskuelig fremtid. Uansett kan dere jo tenke over forslaget vårt noen dager, ikke sant?”

”Jeg tror Mendoza nå har sagt hva vi alle mener, slo Esdaile fast. ”Dette er absolutt et forslag som er verdt å overveie. Vi vil ikke bestemme noe akkurat nå, men om noen dager kan muligens en bestemmelse ha modnet også hos dere?”

Endelig åpnet Li Cheng munnen. ”Tankene til Mendoza høres besnærende ut, og det er mye riktig i det han sier. Men som dere sikkert forstår. Vi kan ikke bestemme oss her og nå. Litt tid til å tenke på hadde vi satt pris på. Så kan vi ha et nytt møte om en ukes tid, kanskje. Skal vi bli enige om det?”

Li Cheng og Wei Ling begynte å trekke seg tilbake mot utgangsdøren. De utvekslet de vanlig høflighetsfrasene før døren til rom 503 gled igjen.

”Hva var det jeg sa!” hveste Li Cheng i heisen. ”De har planer om å overta hele opplegget vårt og skyve oss ut. Men så lett spill skal de ikke få. Hadde jeg ikke rett om denne Mendoza kanskje?”

Før heisen var nede i første etasje, måtte Wei Ling innrømme at hun nok hadde tatt feil.

Ingen kommentarer: