mandag 18. april 2011

”Eksplosiv skyvekst i tropene!”


I går regnet det kraftig i det avbildete området hvor skyene vokser nå på formiddagen. Temperaturen i skyggen ligger på vel 35 grader.

Litt for varmt til å gjøre noe særlig, så jeg bestemte meg for å lage en liten bildeserie av hvordan skyene vokser i sydlig retning. De kan liksom ikke helt bestemme seg for hvilken sky som skal vokse seg så mektig at den slipper løs regn og tordenvær om noen timer.





 Noen ganger vokser en sky så raskt at toppen mister kontakten med skyen under. Litt etter går toppen i oppløsning. Rett etter er det naboskyen som gjør det samme. Skyene er ganske små nå på formiddagen, termikksøylene er trange, men kraftige. Luften er svært ustabil.

 Til å begynne med i serien kunne det se ut til at skyutviklingen var sterkest på høyre side. Deretter var det mange skyer som vokste i hele bildesektoren. Så begynte skyene på venstre side å skyte fart, og så er det en sky som ser ut til å ta kraften fra de andre 11.17. Men vinneren er ennå ikke kåret. Det er beinhard konkurranse dette her. Faktisk spennende! Mulig man må drive med hang/paragliding for å sette pris på dette himmelske dramaet…



 11.22 har skyen til venstre tatt sats – enten går den i oppløsning eller til himmels. Skyer på høyre side begynner å yppe seg. Dette er faktisk spennende! Tro det eller ei!
 
11.25. Skyen til venstre har virkelig tatt sats, men det er mulig den er noe for spiss fordi den har tatt ut for mye så tidlig på dagen. På høyre side ser det ut til at kreftene foreløpig er brukt opp.
 11.30. Det er på venstresiden det skjer. På høyre side i bildet er det kollaps. Jeg kaster et blikk 360 grader rundt, men det er ingen skyutvikling som konkurrerer med den i sydlig retning.
 11.36. Skyen til venstre er fremdeles lubben med skarpe kanter, men kan jeg ane en antydning til rufs noen steder? Trolig har skyen et behov for pause eller utviklingen skjer lenger bak.
 11.40. Skyen spisser seg og vokser bra. Den begynner å bli mørkere under. På høyre side begynner en sky å yppe seg igjen. Her er det beinhard kamp!
 11.45. En sky i venstre forkant av bildet sperrer plutselig utsynet til hovedskyen. Ha deg vekk!
 11.50. Ha deg vekk, sier jeg! Hovedskyen er fremdeles i vekst, men det skjer noe på høyre side hvor en termikksøyle skyter i været. Trolig er det fåfengt – søylen er for trang til å vedvare. Det er i sentrum av skyen at veksten vil skje.
 11.57. Toppen av hovedskyen har trolig nådd opp i jetstrømmen. Den begynner akkurat å få en liten hatt på toppen slik som man kan over Mount Everest noen ganger. Dette går garantert veien mot overutvikling og tropisk tordenvær. La oss si at skybas ligger på 1.500 meter i dag. Da har skyen vokst til 10.000 meter på omtrent 50 minutter.
 12.05. Skyer i forgrunnen forkludrer utsynet. Langt unna ser jeg at hovedskyen begynner å slippe ned et grått slør av regn. Det begynner å tordne. Kun én og en halv time fra nesten skyfri himmel til tordenvær!
12.10. Aner jeg at nimbusen vokser i nordlig retning nesten rett over hodet mitt? Det regner kraftig mot sydsydøst.



















Ingen kommentarer: