søndag 7. juni 2020

1001 godnatthistorier - 295. Historien om Solveig Solitærbie


295. Historien om Solveig Solitærbie
-          Gjett hva jeg så like ved barnehagen i dag inne i noen bitte små hull?
-          Nei, hva kan det ha vært, sa Fru Fantasia og satt seg på kanten av senga.
-          Det var noen små insekter som fløy ut og inn av hullene. De så ut som de hadde det travelt.

-          Det kan ikke ha vært andre enn Solveig Solitærbie.
-          Solitærbie? Hva betyr solitær?
-          Det betyr alene. Hun kunne like gjerne hett Solveig Alenebie. Noen bier liker nemlig å bo alene, mens andre kan ikke tenke seg noe finere enn å bo sammen med mange andre og ha en skikkelig dronning som styrer og regjerer.
-          Solveig liker best å bo for seg selv. Om kvelden kan hun sitte utenfor hullet sitt og kose seg i ettermiddagssolen. Hun vet larvene hennes har fått nok mat og hører dem bevege seg der inne før de legger seg. Når alt er rolig, kryper Solveig inn og passer på at ingen fremmede kommer inn.
-          Ulempen ved å bo alene er at Snytfrid Snylteveps kan komme og legge eggene sine i hullet til Solveig. Det er helt umulig å passe på hele tiden selv om Solveig så godt hun kan forsøker ikke å fly for langt hjemmefra.
-          De siste årene ar Solfrid Solitærbie sett at noen mennesker har begynt å plassere ut noe de kaller biehoteller rundt omkring.

-          Solveig har selv lurt på om hun skal slå seg ned i et slikt hotell. Rommene er store og rommelige, og hun slipper å grave ut hull selv. Det er bare det at Snytfrid Snylteveps også har sett disse nymotens greiene og har forstått at det kan være bedre å legge eggene sine her enn å lete etter hull som er gjemt andre steder.

-          Solveig har fulgt med på all byggevirksomheten til ivrige hageeiere som vil ha bier til å bestøve bær og blomster, men ryster på hodet. Selv vil hun ikke bo på slike hoteller uansett hvor fine de er.

-          Hun har fulgt med på hva Snytfrid Snylteveps driver med. Snytfrid sitter på taket til hotellene og følger med. Ikke før har en bie fløyet bort fra hullet for å finne nektar og pollen, før Snytfrid er der og legger eggene sine.

-          Da er det bedre å arbeide litt med å finne passende hull som ligger avsides. Det gir større sjanser for at barna til Solveig skal vokse opp.
-          Dessuten er det ikke bare Snytfrid som holder et øye med biehotellene. Om kveldene har nok Solfrid sett at Fartein Flaggermus også liker å ta en tur bortom hotellene før biene går og legger seg. Fartein er en farlig fyr og en råtass når det gjelder å fange insekter. Vel foretrekker Fartein nattsvermere og andre store insekter, men de kommer ikke ut for å fly før det er blitt helt mørkt. Tidlig på kvelden er det biehotellene som får besøk. Solfrid har sett at noen hoteller er blitt så godt som tømt for gjester på en eneste kveld. Derfor sier hun nei takk til slike nymotens greier,
Neitikk, neitakk, neitute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: