lørdag 13. juni 2020

1001 godnatthistorier - 299. Historien om Semjon Sement


299. Historien om Semjon Sement
-          I kveld tenkte jeg at vi skulle ta en tur til en byggeplass for å hilse på Semjon Sement, sa fru Fantasia og fant frem tryllestaven. – Hadde det ikke vært for ham, ville det vært nesten umulig å bygge store hus.
-          Hvor kommer Semjon Sement fra, spurte M. – Jeg tror ikke jeg har sett ham før. Jeg har bare sett noen tomsekker som det står sement på.

-          Semjon har hatt en litt vanskelig oppvekst. Alt var greit den gangen han var vanlig kalkstein og lå trygt i fjellet. Så var det noen som fant ut at han kunne brukes til bygging av hus og broer og mye annet. De behandlet Semjon etter alle kunstens regler – han ble knust, malt opp og brent. Til slutt ble han sement.
-          Semjon Sement er en beskjeden fyr enda han godt vet han er sjefen på alle byggeplasser som bruker betong. Betong er en blanding av sement, vann, sand og småstein. Alle vet jo at det ikke går an å bygge hus av vann, sand eller småstein. Det er Semjon Sement som gjør susen.
-          Uten Semjon Sement hadde det ikke gått an å bygge høye skyskrapere.

-          Når veldig høye og store byggverk av betong skal lages, er det ikke nok med bare betong. Arild Armeringsjern må også hjelpe til for at betongen ikke skal strekke seg og sprekke opp.

-          Semjon Sement liker ikke å skryte, men hadde det ikke vært for ham og Arild Armeringsjern, hadde Trollplattformen som ligger ute i Nordsjøen, ikke kunnet bli bygd.
-          Egentlig synes Semjon at oljen og gassen burde ligge der den lå. Mange snakker om miljø og global oppvarming, men Semjon har problemer med å ta dem alvorlig. Grunnen er kan hende at Semjon har opplevd andre tider hvor det ikke fantes mennesker i det hele tatt. For mange år siden, før noen fant ut at han kunne brukes til å lage sement, bodde han i et stort korallrev.
-          Der likte han seg godt. Skulle Semjon leve livet sitt en gang til, ville han valgt å være i korallrevet.

-          Der skjedde det noe bestandig. Semjon husker godt alle fiskene som var innom hele tiden. De hadde de vidunderligste farger.
-          Hadde Semjon kunnet leve livet en gang til, ville han vært fisk i korallrevet. Det var jo ganske greit å bo i stor byggverk også, men det var bedre å svømme rundt og treffe massevis av andre skapninger.

-          Helt annerledes var det å flytte inn i store bygninger. Semjon tenkte med skrekk og gru hvordan det var da han var med å bygge operaen i Oslo. Han trodde han betydde noe den gangen, men så var det noen som fant på at han og betongen skulle dekkes av marmorplater. Akkurat som han ikke var fin nok!

-          Semjon kan absolutt ikke forstå hvorfor han skulle skjules bak hvit Carraramarmor helt fra Italia. Derfor gleder han seg litt til at havet skal stige slik som mange mener at det vil gjøre om noen hundre år. Da håper han at han igjen kan bli til et korallrev. Plater av marmor tåler helt sikkert ikke å ligge i vannet veldig lenge før de faller av.
-          Dette er noe av det Semjon Sement drømmer om enten han holder til i Oslooperaen eller i andre bygninger verden rundt.
Runt, rant, rute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: