torsdag 25. juni 2020

1001 godnatthistorier - 309. Historien om Fredrik Frost


309. Historien om Fredrik Frost
-          Huffameg, så kaldt det var ute nå, sa fru Fantasia og tok av seg drømmekappen. Kappen var hvit av rim som blinket som edelstener i lampelyset.
-          Jeg håper det blir snø snart slik at jeg kan gå på ski, svarte M.
-          Bare Fredrik Frost blir her noen dager til, kan det vel hende at Snart Snø kommer også. Fredrik Frost har en lillebror som heter Frode Frost. Frode er ikke så stor og sterk som storebroren sin. Du husker kan hende historien om Frode Frost?
M nikket.
-          Når Fredrik Frost kommer, blir det veldig kaldt. Gjerne under tjue kuldegrader. Noen steder under førti minusgrader. Det er kaldt. Da fryser alt og alle.
-          Isen legger seg på vannene, Bertil Bekk fryser og slutter å pludre slik han pleier å gjøre. Til og med Fostolf Foss blir stoppet av Fredrik Frost og fryser til is.

-          Fredrik Frost elsker å bygge slike vakre iskatedraler, men han må gjøre det før Snart Snø kommer.
-          Iselin Isklatrer passer på når Fredrik kommer på senhøsten. Ikke noe er finere enn å finne en foss som ser ut som den er stivnet mens den faller ned.
-          Fredrik har forsøkt å advare Iselin om at det kan være farlig å klatre slik hun gjør, men Iselin hører ikke på ham.

-          Jaja, tenker Fredrik Frost og puster så frostrøyken står rundt ham. – Hun vet vel hva hun gjør.
-          I gamle dager kom Fredrik Frost om vinteren, ble noen måneder før han dro videre til Nord- og Sydpolen. Nå har han funnet ut at han kan bli værende noen steder hvor Frysfrid Fryseboks og Frysleik Fryselager holder til. Der er det kaldere enn 18 kuldegrader hele året.

-          Fredrik Frost synes det er veldig kjekt at han ikke trenger å reise så langt når sommeren kommer. Han kan jo ikke ta fly eller tog eller båt som andre folk. Han må flytte seg helt selv. Derfor setter han pris på at han har et slags fristed i Frysleik Fryselager.
-          Den siste tiden har Fredrik hørt mange snakke om global oppvarming. Han vet ikke helt hva det er for noe rart, men har forstått at da er det kan hende slutt på å bygge slike vakre iskatedraler som han pleier å gjøre hver vinter.
-          Han har tenkt alvorlig på om han skal flytte opp i høyfjellet om vinteren hvor det er isbreer hele året.

-          Over 2000 meter over havet i Jotunheimen, bor det også en som blir kalt for Per Permafrost. Han har bodd der oppe i hundrevis av år. Om sommeren kryper han bare litt ned i bakken. Der nede er det iskaldt hele året.
-          Men det er blitt med tanken. Fredrik Frost bekymrer seg ikke så mye om det han ikke kan forandre. Skulle han plage seg selv med alt han ikke kan gjøre noe med, ville det være lite trivelig å være Fredrik Frost. Derfor møter han hver dag med et smil enten det er sommer eller vinter.
Frist, frost, frute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: