mandag 22. juni 2020

1001 godnatthistorier - 306. Historien om Tertitt Tettegress


306. Historien om Tertitt Tettegress
-          Sitter du der og venter på en ny godnatthistorie, spurte fru Fantasia da hun så at M satt i senga med puten i ryggen.
-          Ja, sa M. – Og så lurer jeg på hvor alle historiene kommer fra? Blir det aldri slutt på dem?
-          Akkurat det undrer jeg også meg over, svarte feen. – Slik som i dag. Hva skal jeg fortelle om i kveld, tenkte jeg. Men så traff jeg tilfeldigvis på Tertitt Tettegress som tittet opp på meg med klare blå øyne og et smil på leppene.

-          Da måtte jeg jo stoppe og høre om hun hadde noe å fortelle. Og det hadde hun selvsagt, slik som nesten alle andre planter, dyr og ting.
-          Tertitt sa hun var blitt lei av å bli tråkket på hele tiden av dyr og insekter. Slik blir det lett når man har alle bladene samlet nær bakken. Store dyr kunne hun ikke gjøre mye med. Derfor bestemte hun seg for å ta igjen. Store dyr kunne hun ikke hamle opp med. Med insektene var det annerledes. Tertitt begyntE å skille ut en seig væske på bladene sine. Når små insekter satte seg ned for å hvile, kom de ofte ikke videre.

-          Der ble de sittende og kom ikke løs. Tertitt fant ut at det gikk an å spise småinsektene. Det var mye lettere enn å lete rundt i jorda etter næring.
-          En vakker sommerdag kom Kranselin Ku tuslende. Hun lette etter en passelig tugge med gress og slapp en kukake her og der slik som hun pleide. Det helt spesielle denne dagen var at Bjørnar Bonde hadde glemt å melke henne slik at juret var sprengfullt av melk. Ja, det var så fullt at det begynte å dryppe melk.

-          Noen store og tunge melkedråper falt ned på bladene til Tertitt. Det var da det skjedde noe merkelig. Den varme melken forandret seg plutselig og ble til tjukkmelk. Dråpene rant ikke av bladene, men ble liggende som små, runde kuler.
-          Hei, ropte Tertitt til Kranselin. – Se hva du har gjort!
-          Kranselin stoppet og tittet ned.
-          Er det deg, sa hun. – Vil du at jeg skal spise deg?
-          Nei, nei, nei, ropte Tertitt forskrekket. – Men se hva som hendte med melken din!
-          Det var merkelig, rautet Kranselin. – Sannelig tror jeg må fortelle dette til Bjørnar Bonde. Bjørnar snakker ofte om hva som kan gjøres med Melker Melk slik at folk vil bruke mer melk.
-          Rett som det var kom Bjørnar Bonde gående med et melkespann. Han hadde kommet på at han hadde glemt å melke Kranselin dagen før. Kranselin dro Bjørnar i ermet og viste ham melkedråpene som lå på Tertitt Tettegress.
-          Bjørnar Bonde var ikke så dum som han så ut, og han skjønte med en gang hva det var som hadde hendt.
-          Tettemelk, sa han. – Dette er tettemelk eller tjukkmelk som moren min sa.
Dermed dro han opp Tertitt og mange i familien hennes som stod ved siden av og puttet dem i melkebøtta før han tok til å melke for hånd.
Melkebøtta tok han med til meieriet og viste frem. Slik gikk det til at Tertitt Tettegress var med på å lage tettemelk eller tjukkmelk. Hvis du går i butikken, kan det hende at de har det i kjøledisken sammen med Melker Melk, Jonny Yoghurt og alle de andre i melkefamilien. Det er bare å spørre.

Tett, tatt, tute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: