tirsdag 16. juni 2020

1001 godnatthistorier - 302. Historien om Olea Osp


302. Historien om Olea Osp
-          Brrr! Nå var det kaldt ute, sa fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M. – Det er nok Herbert Høst som er på farten. Olea Osp stod og skalv så ospeløvet ristet nå i kveld.
-          Hvordan ser Olea Osp ut, måtte M spørre. – Jeg tror ikke jeg har sett henne før.
-          Det har du helt sikkert. Hun er et av de vanligste trærne i løvskogen.

-          Bladene hennes er ikke til å ta feil av. De er runde med lang, tynn stilk. Et lite vindpust så begynner bladene hennes å røre på seg og lager lyder.
-          Utpå sommeren hender det at bladene får en sølvgrå farge. Da er det Oda Ospeminérflue som har vært på ferde.

-          Olea bryr seg ikke så mye om Oda så sant hun ikke spiser for mye av bladene. Da blir ikke høstfargene til Olea så fine som de vanligvis pleier å bli. Olea ser faktisk frem til at Herbert Høst skal komme og pynte henne med ulike sjatteringer fra gult til rødt.

-          Knapt noen løvtrær har så fine farger som Olea. Kan hende Lørris Lønn, men han får ofte stygge svarte flekker på bladene sine.

-          Tidlig om våren får Olea Osp rett som det er besøk av Sveinung Svartspett. Sveinung ser seg om etter passende trær til å lage redehull i. Olea er så fin og myk i veden at det ikke tar mange dagene å hakke ut et rede.
-          Det gjør litt vondt nå han setter i gang med hakkingen. Etter hva Olea Osp har hørt av turgåere som har vært hos tannlegen, så er det omtrent så vondt det føles å bli hakket i. Men når hakkespettungene kommer, er alt glemt. Olea titter ned på dem der de titter ut av hullet i stammen hennes og er såre fornøyd.

-          En fyr Olea ikke liker, er Bertil Bever. Om hun får det til, forsøker hun å vokse så langt vekk fra bekker og vann som hun kan. Det er bare det at Olea liker jord med god fuktighet og da skal det godt gjøres å holde seg unna vannveiene.

-          Hva skal et stakkars ospetre gjøre når hun ser Bertil komme svømmende? Det er helt umulig å springe for røttene sitter fast i bakken. Olea Osp har sett mange sørgelige historier der hvor Bertil har vært på ferde.

-          Men aldri så galt for noe. Når stubben blir stående igjen, kommer massevis av insekter på besøk fordi ospestubber er noe av det beste de vet. Noen larver kan leve i årevis i ospestubbene før de blir voksne. En av de største er larver av tredreper. Den ser veldig skummel ut når den kravler omkring, for den er så stor.

-          Trym Tredreper kommer først ut av stubben når han er klar til å forpuppe seg og rusler av sted for å finne et passende sted å gjemme seg før Vidar Vinter kommer.
-          Heldigvis for Olea Osp bor hun så langt oppe i lia at Bertil Bever ikke orker å gå oppover. I tilfelle det skulle bli lite mat passer hun på å sette mange rotskudd. Ikke mange trær er så flinke til det som Olea.
-          Utpå vinteren får hun ofte besøk av Eivind Elg. Han er litt mer glad i Olea enn hun setter pris på.
-          Heldigvis er Olea Osp så høy at han ikke rekker opp til kvistene hennes. Hele vinteren står Olea og følger med på dyrelivet langt der nede, enten det er Eivind Elg eller andre som er på farten.
-          Hun venter på at Vårhild Vår skal komme slik at hun kan begynne å blomstre. Hun har raklene klare nesten før snøen har gått. Nesten ingen har så fine rakler som ospetrærne.

Rikkel, rakkel, rute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: