søndag 1. november 2020

1001 godnatthistorier - 433. Historien om Finn Fjellbjerk

 

433. Historien om Finn Fjellbjerk

-          Finn Fjellbjerk synes høsten er den fineste tiden på året, sa han da jeg traff ham på Henningvola for noen dager siden.

Fru Fantasia viste frem en liten bjerkekvist med gule blader da hun kom inn til M.

-          Her er en liten hilsen fra Finn.

 

-          Grønt er skjønt, men gult er finere, synes Finn. – Dessuten er det alle de andre fargene som kommer i fjellet om høsten. Det bugner av molter, rypebær og krekling like før fjellheimen er klar til å ønske Vidar Vinter velkommen.

-          Finn er glad for at det stort sett er slutt med seterdriften i fjellet. Den gangen gikk det hardt ut over ham og vennene hans. Så godt som all fjellbjerkeskogen ble hugget ned for å skaffe ved til å holde varmen innendørs og til å koke geitost.

 

-          Finn Fjellbjerk ble jaget opp i fjellsidene, men nå har han begynt å krype ned igjen til de plassene hvor han vokste før. Hadde Finn enda kunnet spise geitost, skulle han ikke sagt noe, men geitost er ikke mat for fjellbjerk.

-          Takke meg til friskt vann fra Bertil Bekk, sier Finn. - Det er hva vi trenger. Før gikk det kyr og geiter over alt og bæsjet i Bertil slik at det ikke gikk å drikke vannet hans rundt setra. Nå kan Fjols Fjellturist og vennene hans legge seg ned over alt i fjellet og ta en slurk av Bertil når de kjenner seg tørste.

-          Vi bjerketrær tenker grønt, sier Finn Fjellbjerk, - og det er det som er fremtiden. Alle er enige om det nå, ikke bare vi som holder til i fjellbjerkeskogen.

-          I det hele tatt er det blitt mye triveligere her i fjellbåndet nå som Juul Geitost har flyttet til meieriet. Han hadde jo ikke noe å gjøre her oppe hos oss, når jeg tenker etter. Han hadde ikke røttene sine her, for å si det slik, som oss andre som vokser og bor i fjellet.

-          Det kan gå an å få besøk av Fjols Fjellturist av og til, men det er oss andre med fjell i navnet som eier fjellet. Jeg tenker på fjellryper, fjellsyre, fjellsmelle, fjelltjæreblom og mange andre.

-          Fjong Fjellsmelle ble lei av all tråkkingen der hun holdt til. Verken kyr eller geiter tok hensyn.

 

-          Kranselin Ku var den verste. Når hun slapp fra seg en kuruke der hvor Fjong holdt til, kunne det ta mange år før Fjong kom seg etter sjokket. Noen ganger tok det nesten ti år før Fjong vokste over stedet der ruken falt. Kuer og geiter har ikke noe i fjellet å bestille, mener Fjong.

-          Finn Fjellbjerk er helt enig, men synes Geir Geit var den verste. Han klatret over alt og spiste til og med bjerkebark om han ikke fant noe annet. Det var virkelig harde tider for fjellbjerkeskogen.

-          Nå er Henningvola et bra sted å være, mener Finn. – Hytteturistene kan være noe plagsomme, men de fleste av dem holder seg stort sett i hytteveggen om de da er der i det hele tatt om sommeren. Finn Fjellbjerk setter pris på den hjelpen han får av Mysil Mygg og Regin Regnklegg med å jage bort turistene. Henningvola er et trivelig sted å ha røttene sine når man er fjellbjerk.

Bjirk, bjerk, bjurte, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: