søndag 22. november 2020

1001 godnatthistorier - 453. Historien om Gjems Geit

 

453. Historien om Gjems Geit

-          Har du hørt eventyret om de tre bukkene Bruse som skulle til seters for å gjøre seg fete, spurte fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M.

-          Jo, den historien har jeg hørt.

-          Hva du helt sikkert ikke har hørt, er at Gjems Geit kom seg over broen før de andre uten at trollet hørte noen ting. Hun skyndte seg til seters og hadde melket flere spann dørgende fulle av deilig geitemelk lenge før de tre bukkene kom.

 

-          Hun stod og tygget drøv da de somlepavene tusle opp de siste bakkene. Av geitemelken var det blitt laget ekte geitost som stod i stabler i en liten utløe. Utløen var hjemmet til Juul Geitost hele sommeren.

-          Gjems kunne ikke annet enn å riste på hodet og hornene før hun gikk inn for å bli melket enda en gang.

-          Å være til seters var noe helt annet enn å holde til nede i dalen. Alt var liksom litt grønnere og friskere oppe i fjellbandet der hvor snaufjellet og bjerkeskogen møtte hverandre. Hver eneste dag var som en nyvasket glede eller en duftende nyutsprunget blomst. Omtrent alt som vokste, gikk det an å spise. Hver morgen var det nye blomster og urter som bare stod og ventet på henne. Hun plukket med seg litt av hvert, for det visste hun at Juul Geitost likte. Det var det som ga ham smaken av ekte geitost. Fløtemysost og gudbrandsdalsost var noe helt annet; ingen av dem ble til på setra.

-          I fjellet gikk det rykter om at Ulvhild Ulv var blitt sett i nærheten sammen med ungeflokken sin. Sauhild Sau sa hun hadde sett Ulvhild om kveldene. Siden de tre bukkene Bruse var på setra, passet Sauhild på å holde seg i nærheten av dem. Hornene til den største av bukkene var store og skarpe og nok til å skremme både ulv og bjørn.

 

-          Da de tre bukkene Bruse hørte om Ulvhild, begynte de å trene på stubbestanging flere ganger om dagen. Det hjalp ikke at Stabeis Stubbe klaget på all stangingen. Han ble stanget så flisene føk.

-          En kveld tidlig i august skjedde det alle sauene og geitene hadde fryktet. Ulvhild og ungene hennes krøp under gjerdet rundt setra. De var sultne som ulver ofte er og hadde sett seg ut en lite lam som gikk sammen med Sauhild.

-          Da sauene og geitene fikk øye på Ulvhild, satte de i gang med å breke. Nå kom all stubbestangingen til nytte. Ulvene hadde sett og hørt hvordan Stabeis ynket seg når han ble stanget. Da de tre bukkene kom løpende, tok de halen mellom bena og sprang for livet. Siden den kvelden ble de aldri sett i nærheten av setra. Noen ganger om kveldene kunne Gjems Geit høre ulvehyl, men det var bestandig langt, langt unna.

-          Da høsten kom og alle dro ned fra setra, var det en som var glad, og det var Stabeis Stubbe. Han så frem til en vinter uten å bli stanget hver eneste dag. Den siste som reiste, var Juul Geitost.

-          Jeg skal hilse fra Gjems og de tre bukkene Bruse. Vi sees til neste sommer, sa Juul.

Stabeis sa ingenting. Han trakk bare et lettelsens sukk.

Sukk, sakk, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: