fredag 6. november 2020

1001 godnatthistorier - 437. Historien om Linus Lime

 

437. Historien om Linus Lime

-          Vet du hvem som har sagt at man skal feie for sin egen dør først, spurte fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M.

-          Nei, det har jeg ingen anelse om.

-          Jeg ville ikke visst det selv heller om jeg ikke hadde truffet ham her om dagen. Han var travelt opptatt med å gjør det han og familien hans har gjort i uminnelige tider.

.

-          Linus er en ekte sopelime. Han har feiet rundt omkring i det meste av verden. Han fortalte meg at det var tider da han var lite populær. Da gikk det historier om at hekser brukte sopelimer til å reise rundt omkring om natten. Det var bare tull og oppspinn, sa Linus. – Det var bare andre som var misunnelige på den jobben han gjorde.

-          Linus hadde en mistanke om at det var bjerkerislimer som spredte det ryktet, men han var ikke sikker.

 

-          Slike sopelimer av bjerkeris dugde ikke til mye. Dessuten fikk folk vondt i ryggen når de skulle feie med slik redskap.

-          Linus Lime og familien hans har levd interessante liv. Det er helt utrolig mye rart som skal feies. Dessuten er det viktig å sortere ut det som bare har falt ned på gulvet mens det skulle vært helt andre steder, og vanlig rusk og rask.

-          Linus vet ikke hvor mange smykker av ekte gull han har funnet. Det er ikke få. Ikke de helt store skattene, men likevel. Dessuten er det mange smådyr og insekter som han må varsle når han kommer feiende.

-          Særlig liker Linus å feie rundt templer og på gårdsplasser. Ikke noe er så vakkert som en plass som er sopelimefeiet, synes han. Det dumme er at trærne ikke viser hensyn; de slipper ned blader hele tiden.

 

-          Noe Linus er lite begeistret for, er at det er kommet maskiner som kan gjøre jobben hans. Disse maskinene tror nok at de gjør bra arbeid, men de har ingen mulighet til å ta hensyn, enten det er gullringer eller firfisler som kommer i veien. De bare feier med seg alt.

 

-          Bråker gjør de også. Ikke er de miljøvennlige heller. Det har Linus hørt at er viktig nå de siste årene.

-          Når Linus feier stier og gårdsplasser, møter han rett som det er Pieter Pyton. Pieter setter pris på at løv og gress blir feiet i hauger slik at han kan gjemme seg der når han vil hvile.

 

-          Det er ganske mange som av en eller annen grunn ikke liker slanger. Pieter kan skjønne hvorfor, men at Pieter spiser en høne eller fem rett som det er, kan da ikke være galt? Menneskene spiser jo andre dyr hele tiden uten at noen bryr seg. Hva er egentlig forskjellen? Menneskene kan jo ikke ha enerett på å spise mat, mener Pieter.

-          Du skulle nok heller vært en sopelime, mener Linus. – Vi sopelimer greier oss uten mat hele levetiden.

-          Alle kan ikke være sopelimer, svarer Pieter da.

-          Nei, verden er som den er, mener Pieter Pyton, - og vi må gjøre det beste ut av det.

Fei, fai, fute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: