lørdag 21. november 2020

1001 godnatthistorier - 452. Historien om Asgeir Ask

 

452. Historien om Asgeir Ask

-          Huttetu så kaldt det er denne våren, sa Asgeir Ask da jeg gikk forbi ham i kveld. – Hvor blir det av varmen?

-          Kan han ikke ta på seg mer klær hvis han fryser, da, spurte M.

-          Hadde det bare vært så enkelt, sa feen, men Asgeir er et helt vanlig tre i skogen. Du kan kjenne ham igjen på den grågrønne barken og de svarte knoppene tidlig om våren.

 

-          Asgeir er et av de seneste løvtrærne til å springe ut om våren. Det har han til felles med Eirik Eik. De to har forresten en konkurranse hver eneste vår om hvem som kan spå sommerværet. Hvis Eirik Eik springer ut før Asgeir Ask, sier folk eik før ask gir plask; da blir det mye regn om sommeren. Dersom Asgeir Ask er først ute om våren, sier folk ask før eik gir steik; da blir det gørrvarmt hele sommeren. Om det er sant, vet jeg ikke.

-          Bladene til Asgeir ligner på bladene til Ragnfrid Rogn, bare at de er større.

 

-          Ragnfrid er bestandig tidligere ute enn Asgeir med løvsprett. For tiden er det litt stusselig å være Asgeir. Han er ikke like populær som han var før i tiden. Den gangen ble han ofte lauvet om våren. Det vil si at folk kuttet av de nye greinene hans og brukte dem til dyrefor i vårknipa når det var slutt på høyet. Den dag i dag kan en se asketrær som ble brukt på den måten.

 

-          Asketrærne ble kyllet, som folk sa den gangen. Det gjorde litt vondt når greinene ble kappet av slik, men Asgeir fant seg i det. Han tenkte på sin gode venn, Kranselin Ku, som kunne spise seg god og mett.

-          Asgeir Ask er også blitt brukt til å lage ski. Det var en trivelig tid, men Asgeir likte best når det var noen kuldegrader og tørrsnøføre. Svart tjæreklister var noe herk og søl. Nå for tiden lages det nesten bare glassfiberski og Asgeir står bare ved siden av skiløypene og ser folk fare forbi. Det er kan hende slik det er å bli gammel, tenker Asgeir.

-          En tid ble ask brukt som medisinplante, men det varte ikke lenge før noen fant ut at ask ikke virket slik som mange trodde. Da var det verre med Søss Søterot som nesten forsvant fordi folk trodde at hun virket mot nesten alt mulig.

-          Nå er det ikke så mange som bryr seg om Asgeir Ask. Han får stort sett stå i fred. Ingen bryr seg om de fine blomstene hans som kommer på våren på bar kvist.

 

-          Ikke det at det gjør noe, synes Asgeir. – De fleste tobeiningene går med nesen vendt mot bakken og leter etter blåveis og hvitveis og andre blomster. Det er vel slik de er.

-          Om våren passer Asgeir på å ha plass til Svein Svarttrost og Målfrid Måltrost i toppen sin. Ikke noe er så trivelig som vakker fuglesang om våren. Fordi han er ett av de siste trærne som får blader om våren, er det god plass til de to sangfuglene. De holder gratiskonsert hver eneste kveld hele våren.

Askelite, askelate, askelute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: