onsdag 4. november 2020

1001 godnatthistorier - 436. Historien om Kristine Kritt

 

436. Historien om Kristine Kritt

-          Siden du går på skolen, må jeg fortelle deg om Kristine Kritt, sa fru Fantasia og holdt frem et stykke kritt. – Kristine har gått på skole i mange, mange år. Det morsomste hun vet er å drive med streker, skøyerstreker også.

 

-          Hun ligger inne i esken sin og tenker ut nye streker hver eneste dag. En dag uten en ny strek er en dårlig dag, mener Kristine.

-          Det er mye morsommere å være skolekritt enn bare helt vanlig kritt. Kristine husker godt da hun lå i fjellet og var helt vanlig stein. Riktignok var hun fin og hvit, men hun bare lå der. År etter år i tusener og millioner av år.

 

-          Det var trivelig det også. Ikke minst når det var fint vær og sikten var god. Mange skip av ulike slag kom seilende forbi. Om det ikke skjedde noe hver dag, så var det mye å se på.

-          Kristine liker å fortelle at hun kommer fra kritthvite fjell. Men det er ikke helt sant. Når hun opptrer som skolekritt og lager streker, er hun egentlig laget av gips som er malt opp og presset sammen til krittbiter. Ikke av kritt. Kristine er egentlig ikke den hun sier hun er.

-          Hvorfor kaller hun seg kritt da, måtte M spørre.

-          Det er nok ikke lett å skifte navn når hun er blitt kalt kritt år etter år. Det blir litt som med sola som står opp hver morgen, mens det er jorda som beveger seg og går nedover. Det er bare å ta en titt på alle stjernene på himmelen om natta. Det ser ut som de rører på seg, mens det egentlig er jorda som går rundt i løpet av en natt og en dag.

-          At skolekritt er et populært navn, er tydelig å se i godteributikken. Der kan du kjøpe skolekritt som er laget av lakris med et lag av hvitt sukker utenpå.

 

-          Når Kristine Kritt har kledd seg ut som skolekritt, liker hun best å ligge alene på skålen når det er lørdag. Smyril Smørbukk og Melker Melkesjokolade blir fort klissete, synes Kristine.

-          Fordi Kristine er veldig glad i skøyerstreker, liker hun å skremme folk. Alle ordentlige spøkelser er kritthvite takket være Kristine.

 

-          Det er noe alle vet at spøkelser gjerne er helt hvite. Grunnen er at når det er mørkt om natten, er spøkelsene nødt til å se hverandre for ikke å kollidere hele tiden. Slik er det bare nødt til å være. Dessuten blir alle de som ser spøkelsene hvite av skrekk. Alt takket være Kristine Kritt.

-          Når mammaer og pappaer synes barna gjør for mange skøyerstreker, løfter de ofte pekefingeren og sier at nå har du gått over streken. Da er det bestandig en krittstrek de snakker om. Hva skulle det ellers være? En strek er en strek. Det fine med krittstreker er at de kan tørkes bort og tegnes på ny. Da er det verre å fjerne streker som er laget med maling eller blekk.

-          Jeg tror jeg liker Kristin Kritt best når hun kommer på besøk i godteriskålen på lørdag. Hvilken dag er det i dag, forresten?

-          Det er fredag, sa feen.

-          Da vil jeg sove med en gang. Skolekritt er noe av det beste jeg vet.

Godt, gadt, gute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: