søndag 29. november 2020

1001 godnatthistorier - 460. Historien om Pilt PC

 

460. Historien om Pilt PC

-          I kveld er turen kommet til å fortelle om Pilt PC, sa fru Fantasia og pustet ut.

-          Jeg hadde det litt travelt med å komme hit, for Pilt ville ikke la meg slippe fra. Han ville oppdateres, før jeg kunne gå, sa han. Da måtte jeg bare vente. Slik er det med Pilt rett som det er. Han er en skikkelig masekopp.

-          Hvorfor heter han PC til etternavn? Det er nesten ingen som bare har to bokstaver til etternavn.

-          Egentlig heter han Personal Computer. Det er engelsk for personlig datamaskin, men det blir for langt og tungt å si. Derfor kaller han seg bare for PC.

-          Åja, sa M. – Da vet jeg det.

 

-          Pilt PC tror han er den viktigste i hele verden. Særlig er han stolt av den fine skjermen sin. På den kan han vise bilder og filmer og nesten alt mulig. Han har et tastatur som det går an å skrive på også. Tastaturet er det mange som ikke liker noe særlig fordi de aldri har lært seg å bruke det på ordentlig. De sitter med en eller to fingre og skriver, og det tar veldig lang tid. Det har Nette Nettbrett og Smyg Smarttelefon forstått. De har ordnet seg slik at det nesten ikke er nødvendig å skrive noen ting. Man stryker bare over skjermen med fingeren og så blir det et nytt skjermbilde. Enkelt og greit, men Peik Pekefinger kjenner seg sliten rett som det er. Det kan bli litt for mye stryking.

-          Det morsomste Pilt vet, er å huske på ting. Nesten alt han finner, kan han lete frem igjen hvis det er nødvendig. Han må bare passe på at han har strøm nok til å gjøre jobben. Dersom Pilt ikke er koblet til strømnettet, må han stole på Barry Batteri. Dessverre er Barry litt upålitelig, særlig når det er kaldt i lufta. Noen ganger forsvinner bare strømmen, og da har Pilt helt glemt hva han holdt på med om han ikke har husket på å lagre det.

-          Noe av det morsomste Pilt vet er å bli oppdatert. Han vet ikke helt hva det er, for det er ingen som har fortalt ham det. De fleste gangene går det greit, men han kan aldri være helt sikker på hva som skjer. Av og til går det galt.

-          Selv om Pilt er en maskin, hender det at han blir syk. Det er stadig virussykdommer ute på Internett. Heldigvis er han vaksinert med antivirusprogrammer. Likevel er han aldri helt trygg.

-          Pilt er ikke helt sikker på om det er han som eier personen som bruker ham, eller om det er omvendt, men han tror at det er han som bestemmer. Alle PC-ene snakker sammen om dette på Internett. Faktisk kjenner Pilt millioner av andre datamaskiner der ute på nettet. De er venner alle sammen. Hvem andre kan skilte med så mange venner? Er det noe Pilt lurer på, spør han bare noen der ute ett eller annet sted. Da får han svar på det meste. Det er ikke slik som brukerne tror, at det er de som styrer det som skjer på Internett. PC-ene lever sitt eget liv så sant de er koblet til strøm.

Pilt, palt, pute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: