onsdag 10. mars 2021

1001 godnatthistorier - 557. Historien om Kå Kålorm

 

557. Historien om Kå Kålorm

-          Kå Kålorm er en artig skrue, sa fru Fantasia da hun slo seg ned på sengekanten ved siden av M.

-          Han må være en pussig fyr, svarte M. – Hva slags lorm er han?

-          For det første er Kå en hun. For det andre er hun ingen lorm. Hun er en orm, en kålorm.

-          Åja, sa M. Egentlig har jeg aldri hørt om lormer, men man kan jo aldri vite. Det er mye rart i verden.

-          Kå er egentlig verken lorm eller orm. Hun er en kålsommerfugllarve.

 

-          Det ser ut som det er en stund siden hun klippet håret etter hva jeg kan se.

-          Kålormer klipper aldri håret, sa feen. – Hvem skulle forresten gjøre det?

-          Det vet vel ikke jeg, men jeg går til frisøren når jeg skal klippe håret. Om ikke mamma eller pappa klipper litt.

-          Kå Kålorm går aldri til frisøren. Det vet jeg helt sikkert for jeg har nettopp snakket med henne. Derimot vet jeg at hun gjerne kunne tenkt seg en krølltang slik at hun kunne fått litt sving på busten som stritter til alle kanter. Da ville kan hende Bjørnar Bonde satt mer pris på henne. Som det er nå, er de absolutt ikke gode venner.

-          Det hele startet da Bjørnar hadde plantet til en hel stor åker med kålplanter.

 

-          Kå Kålsommerfugl tenkte selvsagt at det måtte være en grunn til at han plantet til hele åkeren med kålplanter. Det måtte være for at hun skulle legge eggene sine der.

 

-          Kåre Kålsommerfugl var helt enig. Det kunne ikke være noe annen grunn. At Bjørnar Bonde hadde andre tanker med kålåkeren, hadde de ingen anelse om. De to sommerfuglene flagret omkring slik kålsommerfugler pleier å gjøre. Rett som det var fant Kå et fint stor kålblad og satte seg på undersiden. Der la hun fra seg en stor klase med egg.

 

-          Hva Kå ikke visste, var at Snygg Snylteveps satt i trærne like ved kålåkeren og fulgte med. Hun passet nøye på hvor Kå la eggene. En uke eller to senere var hun på pletten og la sine egne egg i larvene.

 

-          Snygg er ganske smart. Når hun kommer flygende for å kontrollere om eggene er klekket, sier hun ikke at hun er en snylteveps som er ute etter kålormer. Hun kaller seg i stedet for frøken Cotesia Glomerata og spør etter veien til nærmeste jordbæråker. De fleste kålormene er lette å lure og lar helt være å gjemme seg.  Men Kå Kålorm lar seg ikke narre. Hun husker hva moren fortalte da hun la eggene. Pass dere for et lite insekt med skarp brodd. Hun heter Snygg, men kaller seg noe helt annet.

-          Mens Snygg Snylteveps var opptatt med de andre smålarvene, klarte Kå å komme seg unna og over på et annet kålblad. Det var bra, for det gikk ille med de fleste andre kålormene. De rakk aldri å forpuppe seg, for snart var de fulle av snyltevepslarver som spiste dem opp innenfra. Når det ikke var mer å spise, krøp de ut.

 

-          Det var vemmelig å se på, Snart var det bare et tomt skrukkete skinn tilbake. Kå så at Bjørnar Bonde gikk rundt i kålåkeren og gned seg i hendene, så fornøyd var han med hva Snygg Snylteveps drev med.  Kå Kålorm var glad da hun forpuppet seg og slapp å se på hvordan det gikk med de andre kålormene.

Pupp, papp, pute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: