onsdag 31. mars 2021

1001 godnatthistorier - 576. Historien om Matti Matpapir

 

576. Historien om Matti Matpapir

-          Matti Matpapir er glad han holder til i Norge, sa fru Fantasia og ristet litt på puten før hun satte seg ned ved siden av M.

-          Hvorfor det, spurte M.

-          Det er nesten ingen andre land i verden som bruker så mye matpapir til å pakke inn formiddagsmaten. I mange andre land spiser folk lunsj, men i Norge er det formiddagsmat som gjelder for mange, og da må den være pakket inn i Matti Matpapir.

 

-          Fjols Fjellturist er en flittig bruker av Matti Matpapir. Når Fjols er på tur, har han iallfall to matpakker med seg hver eneste dag. Skal det være en skikkelig matpakke, må den være pakket inn i papir. Det duger ikke med bokser av plast. Når Fjols har spist opp matpakkene, er det nok papir til å tenne opp et lite bål. Akkurat det er halve kosen når han er på tur. I fjellet er det ofte kaldt om kvelden, og da er et lite bål godt å varme seg på.

 

-          Matti Matpapir er glad i det enkle livet. Han synes det blir for mye av det gode med alle plastboksene som brødmaten blir puttet ned i. Det er for mye jåleri å putte alskens rart oppi når det er snakk om ganske enkel formiddagsmat. Det viktigste med mat er tross alt å bli mett, ikke å bli sett.

 

-          Når Fjols Fjellturist går på tur i høyfjellet, har han bestandig med seg Matti. Å dra på store plastbokser blir for tungt. Dessuten forlanger boksene å bli vasket rett som det er. I tillegg knitrer det så fint når matpakken plukkes frem og pakkes ut. Når lokket på plastboksene tas av, sier det bare plopp og ferdig med det.

-          Dessuten er matpapir noe så fint som heter kultur.

-          Hva er kultur for noe, spurte M. – Har det noe med kulturmelk å gjøre?

-          Nei, svarte feen. – Kultur er når vi gjør samme tingen flere ganger. Når vi tar Gregers Gran inn i stua før jul og pynter ham med lys og mye annet, så er det kultur.

-          Da må det ha noe å gjøre med å gå tur også. Jeg går tur rett som det er, og da er altså gåtur det samme som kultur?

-          Du er inne på noe der, men vi må gjøre samme tingen i mange år for at vi skal snakke om kultur. Ikke så lett å forstå det der.

-          Da er kanskje kultur å legge seg om kvelden?

-          Det tror jeg ikke, men å fortelle godnatthistorier, det er helt sikkert kultur.

-          Kan det være sant, tror du?

M så spørrende på feen.

-          Jo, slik er det bare. Å spise flatbrød sammen med ertesuppe er matkultur. Har du forresten spist aftensmat i kveld?

-          Jo, jeg måtte spise opp resten av matpakken som var pakket inn i Matti Matpapir. De var litt tørre, brødskivene.

-          Ja, det har med matkultur å gjøre, ikke å kaste mat selv om den ikke er helt fersk. Da hadde det nok vært bedre med en liten plastboks.

-          Kanskje en skive mindre i matpakken hadde vært bedre, sa M. – Jeg skal huske på å si det i morgen tidlig.

-          Jeg skal ta en tur innom kjøkkenet før jeg går og nevne saken for Matti Matpapir. DA er det god natt til deg.

Pipp, papp, pute, så var den historien ute.

 Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: