torsdag 18. mars 2021

1001 godnatthistorier - 565. Historien om Pål Pålegg

 

565. Historien om Pål Pålegg

-          Nå må du hjelpe meg, var det en som bønnfalt meg i dag, sa fru Fantasia og glattet på dynetrekket før hun satte seg ved siden av M.

-          Det var Pål Pålegg.

-          Går det an å hete Pålegg til etternavn? Det er jo det jeg har på brødskiven.

-          Det er der vi har det. Pål er så lei av alle misforståelsene fordi han heter Pålegg til etternavn.

-          Ja, det skal jeg si, sa Pål Pålegg. – Jeg skjønner ikke hvorfor folk tenker på saltpølse og gulost når jeg presenterer meg? Etter hvert har jeg forstått at jeg burde skrevet navnet annerledes, nemlig Pål Egg. For det er jo et egg jeg er, et pålegg. Folk snakker jo om hønseegg og andre egg, så hvorfor skal det være så vanskelig med pålegg?

 

-          Egg er egg samme hvem det er som har lagt dem. Bortsett fra pålegg, da.

-          Kan du legge egg?

-          Nei, det er det Påline Pålegg som gjør, gjerne to om dagen. Påline er dyktig slik. To er greit når det gjelder egg, men jeg vil ikke ha etternavnet mitt i to ord. Det blir for dumt, synes jeg.

-          Jeg husker enda da jeg gikk forbi butikken hvor de solgte kyllingfilet og kyllinglever. Ved kyllingleveren stod det et lite skilt med «Grillet kylling lever». Hvordan kan en kylling som er grillet, leve?

-          Men hvorfor ser jeg aldri pålegg i butikken? Der er det bare hønseegg.

-          Er det ikke noe annet enn hønseegg der? Det må nok være fordi Påline bare legger to om dagen. Jeg tror hun er kongelig hoffleverandør. Jeg har hørt at kongen og dronningen spiser ett egg hver seg til frokost. Men der røpet jeg visst en hemmelighet.

-          Jeg skal ikke si det til noen, sa M. – Vær trygg på det.

-          Det helt spesielle med eggene til Påline er at de har blå eggeplomme.

 

-          Det er utrolig, men det er helt sant. Grunnen til at kongen og dronningen vil ha slike egg, er at de har blått blod i årene sine. Den fargen får blodet fordi de spiser pålegg med blå plomme. Så enkelt er det.

-          Kan det være sant?

-          Ja, det er så sant som det er sagt. Jeg har selv sett det. Du har sikkert hørt om karamellprøven når man lager fløtekarameller til jul?

-          Ja det er noe av det morsomste jeg vet. Dersom karamellprøven kan rulles ut til en kule er karamellene ferdige. Jeg liker å ta karamellprøver hele tiden, for de er så gode.

-          Ja, karameller er karameller og konger er konger. Med konger og dronninger bruker man kongeprøven. De må rekke frem lillefingeren og få stukket et lite hull i fingertuppen. Hvis det kommer ut blått blod, er det en ordentlig konge eller dronning. Så enkelt er det.

-          Det der hadde jeg ingen anelse om, sa M.

-          Men nå vet du, sa Pål Pålegg. – Grunnen er at de spiser pålegg til frokost hver eneste dag.

Pålinne, pålate, pålute, så var den historien ute

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: