mandag 29. mars 2021

1001 godnatthistorier - 574. Historien om Blåmann Blåleire

 

574. Historien om Blåmann Blåleire

-          Har du ikke vasket deg, spurte jeg Spang Spade da jeg gikk forbi ham i kveld, sa fru Fantasia og tørket seg på dyna til M før hun satte seg.

-          Hva var det du tørket av nå, sa M.

-          Det var litt blåleire, for Spang hadde vært ute og gravd som vanlig. Han hører ikke til dem som liker å vaske seg. En gang i uka er nok, sier Spang. - På lørdag kveld. Det er greit. Jeg har hørt at i gamle dager vasket folk seg bare to ganger i året. Før slåttegrauten på sommeren og til jul. Når folk greide det før, kan vel jeg klare å være uvasket en uke. Blir det for mye vann, kan jeg begynne å ruste. Jeg vil jo helst være blank og fin.

 

-          Rustfinn Rust vil jeg ikke ha noe å gjøre med. Han får finne seg andre steder å være. Men Blåmann Blåleire er helt grei. Når jeg graver i ham, er det aldri problemer med rust. Han er så klissete at Rustfinn ikke slipper til noen steder.

 

-          Hadde det ikke vært for Blåmann, vet jeg ikke om jeg kunne holdt meg så fin, sa Spang. – Han kan virkelig gjøre underverker. Det vet jeg, for jeg har mange ganger spadd ham opp i store badekar for at folk skal ta seg noe de kaller for gytjebad. Det er skikkelig morsomt både for Blåmann og meg. Du aner ikke hvor mange barn som liker å plaske i søla. Og så fine og blå de blir!

 

-          Det synes jeg du også skulle prøve, sa Spang til M. Det er så gøy å klisse hverandre til med Blåmann Blåleire. Blåmann sier til og med at mange blir penere etter at de har fått en omgang med ham, og det tror jeg så gjerne.

-          Skal du på ferie i sommer sammen med mamma og pappa, må du spørre om det går an å ta gytjebad. Det er noe du ikke glemmer så fort.

-          Dessuten synes Blåmann det er fint å bli brukt til noe som er morsomt. Han er litt lei av å bli formet til krukker og kar. Det har han blitt brukt til så lenge at det blir kjedelig.

-          Jeg har ikke ligget på havbunnen og i jorda i lange tider bare for å bli brukt til blomsterpotter, pleier han å si. Noen ganger blir jeg så rasende at jeg bare raser ut. Det er det folk kaller for leirras. Det er ikke morsomt i det hele tatt. Da er det iallfall ingen som vil ta gytjebad.

 

-          Det er ikke noe jeg liker så godt som å være til nytte og moro, sa Blåmann. – Jeg liker ikke å bli sint og rasende.

-          Ingen liker vel det, sa M. – Ikke jeg i hvert fall. Men gytjebad vil jeg gjerne ta.

-          Det skal jeg ordne, sa Blåmann Blåleire. – Bare spør mamma eller pappa om du får lov.

Bli, blå, blute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: