tirsdag 8. mars 2022

1001 godnatthistorier - 900. Historien om Svante Svale

 

900. Historien om Svante Svale

-          Endelig er det sommer, sa fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Jeg synes det er fint med vinter også, svarte M. – Det er så mye å finne på når det er snø.

-          Der tror jeg ikke Svante Svale er enig med deg. Lenge før snøen kommer er han på vei sydover til varmere strøk hvor det er flust med insekter. Insekter er nemlig livretten til Svante og alle de andre svalene.

 

-          Svante er en låvesvale og er lett å kjenne på saksehalen og den fine røde flekken rundt nebbet.

-          Hvordan har han fått den røde flekken, måtte M spørre.

-          Det sies at en av forfedrene eller –mødrene måtte hjelpe en gammel skredder en gang for lenge siden. Skredderen så dårlig. Da han en dag mistet saksen sin, kunne han ikke finne den igjen. Svalen hjalp til å klippe med saksehalen sin. Men så stakk skredderen seg i fingeren med nålen, og det sprutet en dråpe blod som festet seg som en rød flekk på hodet til svalen. Om det er sant, vet jeg ikke, men det er iallfall hva som er blitt fortalt i uminnelige tider.

-          For lenge, lenge siden var det gode tider for familien til Svante Svale. Når de kom flygende helt fra Afrika, stod det låver og uthus og ventet på dem. Der var det bestandig åpninger og hull slik at det var lett å finne redeplass innomhus. Slike bygninger er det ikke mange av nå for tiden. Derfor er det litt boligmangel for låvesvalene. Svante synes han er heldig om han finner en plass å bygge rede. Han prøver så godt han kan å holde rede på mulige redeplasser, men det blir færre av dem for hvert år. Noen ganger har han tenkt at det kanskje er bedre å bli værende i Afrika slik som mange andre i svalefamilien. Likevel kommer han tilbake hvert eneste år. Det er rart med det man er vant til. Dessuten er det en fin flytur fra Afrika til den faste plassen i låven på Gulburet i Inderøy. Så mye det er å oppleve på den lange ferden! Likevel – ingen ting er bedre enn å komme frem til den faste redeplassen. På Gulburet vet de å ta vare på tradisjonene med låvesvaler på låven og mye annet fra gamle dager. Kyr har de også på gården, og da er det bestandig nok av insekter som surrer omkring. Svale trenger aldri fly langt for å finne mat til to kull med unger.

 

-          Har han lyst på noe annet å spise, er det bestandig smuler å finne ute på tunet når det har vært besøk der. Hadde det bare ikke vært for Kari Katt som passet på, ville mye vært enklere. Når hun er i nærheten, er det bare mulig å ta smuler fra bordene under det store tuntreet. Gulburet må være det fineste sted i verden når man er svale, mener Svante Svale og klipper med vingene før han tar en liten runde for å fange insekter til kveldsmaten.

Svint, svant, svute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: