onsdag 9. mars 2022

1001 godnatthistorier - 901. Historien om Bør Bøk

 

901. Historien om Bør Bøk

-          Bør Bøk hører til de mektigste og største trærne i skogen, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten ved siden av M.

-          Jeg har sett ham i Inderøy, sa M. – Der holder han til i hagen til Torunn og Einar Pensjonist, men han er ikke store karen.

-          Det er sikkert fordi det er for kaldt om sommeren så langt nord. Bøketrærne trives beste fra Danmark og sørover. De fleste bøketrærne i Norge har nok fått litt hjelp med å flytte på seg slik som det lille bøketreet i Inderøy. Nå har jeg forresten med meg Narve Nøtteskrike. Han har lyst til å besøke Bør Bøk akkurat nå. Hvis jeg drysser litt stjernestøv over oss, får vi akkurat plass på ryggen til Narve.

 

-          Jeg husker Narve, sa M. – Det var han som hadde så fin fjærdrakt, men en forferdelig stygg sang. Sprong Spurvehauk prøvde alt han kunne å jage Narve ut av skogen.

-          Det stemmer, sa feen, - men i bøkeskogen får Narve stort sett være i fred. Der er det dessuten massevis av bøkenøtter som han elsker. De er nesten like gode som hasselnøtter, men har mye tynnere skall.  Men la oss like godt ta turen til Bør Bøk med en gang.

De satte seg mellom vingene til Narve og så fløy de langt og lenger enn langt helt til de kunne se en stor bøkeskog ikke langt fra sjøen.

-          Dette er Larvik, og her har vi en stor bøkeskog. Det høyeste treet der nede er Bør Bøk. Jeg kjenner ham godt igjen.

Litt etter satte Narve feen og M av på bakken like inne ved stammen til Bør.

-          Er det dere, brummet Bør Bøk og viftet med grenene. – Det var på tide. Akkurat nå holder jeg på med å slippe bøkenøttene mine ned på bakken. Du kan bare smake, sa Bør til M.

 

 

-          Oj, utbrøt M. – Her var det mange trær og masse brunt løv.

-          Sparker du i løvet vil du finne bøkenøttene. Men dere må skynde dere, for sola er i ferd med å gå ned og da blir det fort mørkt her i bøkeskogen. Ellers har jeg en noen nøtter her på en av de nederste greinene min. Det er bare å forsyne seg.

-          Men det er jo tre nøtter inne i samme skallet?

 

-          Alle gode ting er tre, sa Bør. – Jeg synes det er best slik. Hasse Hasselnøtt greier bare å få én nøtt inn i skallet sitt, men det synes jeg er litt for knegent. Eirik Eik er også gjerrig med nøttene sine med bare én nøttekjerne i hver nøtt.

-          Ja, jeg liker ikke verken Hasse eller Eirik, sa Narve. – De to har alt for tykt skall på nøttene sine. Eiriks nøtter smaker ikke noe godt heller. Det er ikke noe rart jeg trives mye bedre i bøkeskogen.

-          Dessuten synes jeg sangen din er ganske pen når jeg hører godt etter, sa Bør Bøk.

-          Og nøttene dine er virkelig gode, avbrøt M. – Jeg har nesten spist meg mett mens dere har snakket. Jeg tror jeg fyller lommene mine med bøkenøtter slik at jeg har noe å spise til frokost i morgen.

Litt etter satt M i senga.

-          Jeg skulle ønske Bør Bøk kunne flytte hit, sa hun.

-          Kanskje du kan så noen frø i hagen i morgen? Da er det ikke umulig at det vokser opp noen små bøketrær til våren.

 Bik, bok, bute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: