lørdag 19. mars 2022

1001 godnatthistorier - 912. Historien om Trond Troll

 

912. Historien om Trond Troll

-          Det er lenge siden jeg har hørt noe fra Trond Troll, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten ved siden av M.

-          Ja, hvor ble det egentlig av ham, spurte M. – Han var jo med på blomsterballet til Balder Ballblom for lenge siden. Der gikk det litt vilt for seg. Konrad Konstabel ble tilkalt og kom i avisa.

 

-          Ja, der dummet Konrad seg ut igjen. Da avisene kom for å ta bilder, var både Kjell Kjerrakaill og Trond Troll forsvunnet og granskogen lå flat. Derfor passer Konrad stadig vekk på de to. Rett som det er tar han seg en tur opp på Oftenåsen for å arrestere Trond Troll om han skulle finne på å sette seg i trollstolen.

 

-          Men Trond vet å passe seg. Han setter seg heller ned på en fjellknaus inne på Henningvola. Der er det mye fredeligere. Opp til Oftenåsen er det altfor mange tobeininger som kommer. Hva de har der oppe å gjøre, er mer enn Trond forstår. De går opp og så går de ned igjen. Noen løper til og med både opp og ned. Merkelige greier det der, mener Trond. Heldigvis sover de fleste av tobeiningene om nettene.

-          Hva er det egentlig Trond Troll holder på med, spurte M.

-          Hadde det ikke vært for Trond og de andre trollene, ville mye vært annerledes.

-          Er det troll på ordentlig eller finnes det ikke troll? Jeg har bare sett rumpetroll i dammer om våren.

-          Rumpetroll er ikke ordentlige troll. Det vet du godt, svarte feen. – Men virkelige troll finnes. Hvor kommer ellers alle trollhistoriene fra? Alle vet at når det lyner, så kommer det torden rett etterpå. Det er fordi Trond og de andre trollene ikke liker slike sterke lysglimt. Da finner de frem noen store kampesteiner og slår dem mot hverandre så det dundrer. Andre ganger når trollene sover, sparker de litt i søvne. Det er da det kommer steinras i fjellene. Der hvor det er store steinurer i dalsidene, er det troll som holder til inne i berget.

 

-          Det høres skummelt ut.

-          Det er grunnen til at fjellturistene stort sett er ute og går i fjellet om dagen. Men det var visst Trond Troll jeg skulle fortelle om. Trond og Sjugur Sjøtroll er ikke de beste vennene. Trond liker ikke vann i det hele tatt. Han synes at Trondheimsfjorden ikke burde være der den er og prøver hele tiden å blåse vannet ut i Norskehavet. Det liker ikke Sjugur, for han må ha vann omkring seg.

 

-          Flere ganger om dagen holder de to trollene på med å kjempe. Det er derfor det er flo og fjære. Hittil har ingen av dem vunnet, men at de bruker mye krefter, er lett å se i Straumen der hvor Borgenfjorden møter Trondheimsfjorden. Inger Inderøysodd holder til like ved og glad for at ingen av dem ser ut til å vinne kampen. Hver dag når de to trollene er nesten utslitte, må de styrke seg med sodd før de gyver løs på hverandre igjen. Det er derfor Inderøy Slakteri som lager inderøysodd, ligger akkurat ved Straumen.

-          Åja, sa M og gjespet.

Sidd, sodd, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: