onsdag 16. mars 2022

1001 godnatthistorier - 909. Historien om Sleip Slire

 

909. Historien om Sleip Slire

-          Vet du hvem bestevennen til Knill Kniv er, spurte fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Nei, det har jeg ingen anelse om, svarte M. – Han er jo så skarp at de som vil være sammen med ham, må være litt forsiktige skal de ikke skjære seg?

-          Nettopp derfor er Sleip Slire bestevennen til Knill.

 

-          De to holder sammen i tykt og tynt som mange sier. Når Knill er ute og arbeider, er Sleip bestandig i nærheten. Uansett er det bra at skinnet Sleip er laget av, er mer tykt enn tynt. Mange ganger er Knill uforsiktig når han tar kvelden etter en lang arbeidsdag. Rett som det er hender det at spissen hans lager små merker inne i Sleip Slire.

-          Nå har ikke Sleip Slire bestandig vært den han er. Slik er det med de fleste, sa feen. – Alle ting forandrer seg litt med tiden. Slik også med Sleip. Han liker ikke å fortelle om hvordan han ble den han er. En gang satt han på ryggen til Okkar Okse. Hvordan han ble til lærslire vil han helst ikke si noe om, men han minnes tiden sammen med Okkar med glede. Så mye det var å oppleve den gangen Okkar beitet i blomsterenga. Tidlig om morgenen før morgentåken lettet og duggdråpene skinte som diamanter når Solfrid Sol fant det for godt å stå opp. Vakrere syn fantes ikke.

-          Kanskje jeg burde stå opp litt tidligere om morgenen, sa M.

-          Det er en god idé. Tidlig om morgenen er det ofte vindstille og nesten ingen lyder. Senere, etter å ha slafset i seg gress noen timer, la Okkar Okse seg ned og tygget drøv. Av og til kom det en storklegg surrende. Da bare slo Okkar med halen og jaget den bort.

-          Men det var før. Nå er Sleip glad om han og Knill får være med Finn Fisker på fisketur. Da er det nesten så han minnes den gangen han var på ryggen til Okkar og hørte fluene summe.

-          Finn Fisker vet hvordan han skal lure fiskene til å bite enten han fisker med sluk, flue eller mark, og Sleip henger i beltet til Finn og følger med på alt som skjer. Finn steller godt med Sleip Slire og gir ham en liten omgang med lærfett rett som det er for at han ikke skal sprekke opp. Finn steller godt med Knill Kniv også og gir ham et par drag med Brynjar Bryne rett som det er slik at han bestandig er skjerpet.

-          Hva er det å være skjerpet, måtte M spørre.

-          Det er det samme som å være skarp. En uskarp kniv skjærer dårlig. Det er derfor Sleip Slire er så viktig. Hadde Knill Kniv bare blitt slengt rundt omkring, ville han aldri greid å holde seg skarp lenge av gangen.

-          Da lurer jeg bare på en ting til, sa M. – Hvorfor har han slikt et rart navn? Han er jo ikke Sleip i det hele tatt.

-           Det har Sleip undret seg over også, men han har slått seg til ro med at noen ting er bare slik de er. Vet du for eksempel hvorfor du har det navnet du har?

M ristet på hodet.

-          Du kan jo sove på det, så kan jeg spørre deg i morgen?

Slip, sleip, slute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: