fredag 18. mars 2022

1001 godnatthistorier - 911. Historien om Jubalong Jubelbrus

 

911. Historien om Jubalong Jubelbrus

-          I kveld tok jeg med meg Jubalong Jubelbrus, sa fru Fantasia og satte to flasker på stolen ved siden av senga til M.

-          Hei, sa Jubalong. – Jeg tok like godt med meg Jubala Jubelbrus, for vi jubelbrus liker å være sammen. Det blir bestandig mye festligere å være minst to. Vi ble litt engstelige for at turen aldri skulle komme til oss. Fru Fantasia har fortalt om både Connie Cola og Julia Julebrus. Om Even Eventyrbrus har vært med, er jeg ikke sikker på, men vi er aldri blitt nevnt.

-          Hyggelig å hilse på dere, sa M.

-          I like måte, svarte Jubalong. – Vi har kommet helt fra Macks bryggeri i Tromsø for å hilse på. Jeg skal si det var en lang reise.

-          Er dere kommet helt hit bare for å hilse på meg?

-          Ikke helt, sa Jubalong. – Vi hørte at det var flere jubileer på gang, og da duger det verken med cola eller eventyrbrus. Av en eller annen grunn er det ingen brusfabrikker sørpå som lager jubelbrus. Akkurat det undersøkte vi på forhånd før vi dro.

-          Men det er noe du glemte å undersøke.

M så nøye på etiketten utenpå Jubalong Jubelbrus.

-          Jeg ser det står at du har ananas smak? Hva betyr det? Har du ananas og smak eller har du ananassmak?

-          Ops! Det der har jeg ikke sett, sa Jubalong. – Jeg holder meg inne i flasken og har ikke tittet på utsiden. Det der var ikke bra. Hva skal jeg gjøre med det? Jeg kan jo ikke reise tilbake til Tromsø og be fabrikken rette det opp. Dessuten er det midtsommer, og da er det snart ferie på brusfabrikken.

-          Det er ikke så farlig. Jeg vet mange som deler ord på rare måter. Det står iallfall ikke Jubel Brus på flasken din.

-          Når jeg kommer tilbake til Tromsø, skal jeg sannelig be fabrikken forandre på merkelappen slik at det står Jubalong Jubelbrus også. Alle jeg vet om, har fornavn i tillegg til etternavn.

-          Kan du løfte på korken slik at jeg kan smake på deg, spurte M.

-          Det var verre, stønnet Jubalong. – Jeg prøver og prøver, men den sitter visst fast.

-          Har du ikke skrukork slik som de fleste andre?

-          Nei, jeg ble tappet på glassflaske og glassflasker har ikke skrukork. Har du ikke oppdragelse?

-          Du mener vel opptrekker?

-          Er ikke det akkurat det samme?

 

-          Jeg skal se om jeg finner en brusopptrekker i kjøkkenskuffen, sa M og gikk ut på kjøkkenet.

Litt etter kom hun tilbake.

-          Vær nå endelig forsiktig når du trekker opp korken. Du vet jeg heter ikke brus for ingenting. Først letter du litt på korken. Hvis du gjør det for fort, kan det hende at jeg bruser over.

-          Det visste jeg ikke. Så det er derfor dere har brus i etternavnet nesten alle sammen? Da lærte jeg noe nytt i kveld også.

Dermed trakk M bruskorken forsiktig opp og tok en liten slurk.

-          Du smaker godt, sa hun og nikket. – Du smakte til og med litt av ananas. Når jeg tenker meg om, burde du forandre etiketten slik at det står med smak av ananas. Det høres mye bedre ut.

-          Jeg skal tenke på det når jeg kommer tilbake til Macks bryggeri, sa Jubalong. 

Jubaling, jubalong, jubalute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: