tirsdag 13. januar 2009

”Kreativ mekking”


har jeg absolutt sansen for, men jeg trodde nesten ikke mine egne øyne da jeg fikk tilbake sykkelen min etter at en lokal altmuligmann hadde fikset på den.

Det vesentlige var at han fikk reparert kranken hvor det var en kjempeslark (hva han gjorde, vet jeg ikke… - men slarken ble iallfall borte). I ettertid har jeg riktignok begynt å lure.

Samtidig var det slark i hjullagrene på forhjulet (se bildet). Da jeg fikk sykkelen tilbake, stusset jeg over at den hendelen som brukes til å stramme og feste hjulet skikkelig til gaffelen stod motsatt vei. Den var åpen, men gikk ikke an å stramme.

Da var det jeg oppdaget det: Han hadde strammet hjullagrene slik at de var helt låst!!! Når hjulet rullet, var det hele bolten som beveget seg. Derfor kunne ikke hjulet festes til gaffelen. Helt utrolig!!!

Dersom du ikke vet det (?), strammes hjullagrene ved at man skrur de indre skruene innover motsatt vei på høyre og venstre side. Dersom man snurrer hjulet rundt mens man holder i den gjennomgående bolten og kjenner en svak napping, er lagrene strammet for mye. Da må man slakke så mye at hjulet akkurat går rundt uten motstand.

I dette tilfellet var altså lagrene strammet så hardt at hjulet ikke gikk rundt i det hele tatt(!) om man holdt hardt i bolten. Ingen slark, men hjullagrene hadde nå absolutt ingen funksjon! Utrolig! Helt utrolig!!

Nå er tidspunktet kommet for å fortelle sannheten. Bakom det berømte smilet (som nok må sies mange ganger å inneholde noe helt annet enn hva naive nordboere tror) så er det en ”felle” i dette landet. Noen, faktisk ganske mange, er så livredde for å ”miste ansikt” at de ikke kan innrømme at de ikke har peiling… Det blir det mange morsomme episoder av. Viktig med humor her, for det er lett å bli sint og irritert.

Ellers er det fremdeles mye vind fra NØ. Mellom 30 og 35 knop 5-600 meter opp i går. Og kaldt som bare det om morgenen. Under 10 grader faktisk.

Ingen kommentarer: